Unităţile SMURD, în moarte clinică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astfel, ieşenii din mediul rural vor fi condamnaţi să aştepte mai mult timp intervenţia medicilor care vor ajunge mai greu în cătunele judeţului.

Primarii din comunele în care sunt înfiinţate unităţi de prim ajutor au anunţat ieri că nu vor mai putea să le susţină financiar activitatea. Edilii din Bivolari, Răducăneni, Hârlău, Şipote şi Podu Iloaiei au precizat că vor închide unităţile, dacă celelalte comune din jur, care ar trebui să susţină financiar activitatea, nu vor contribui cu bani.


„Deja am renunţat la opt din cei 12 angajaţi. Dacă nu voi primi bani nici la începutul acestui an, din februarie închid unitatea. Nu pot să susţin singur salariile angajaţilor care intervin şi în celelalte comune“,
a spus Neculai Botezatu, primarul din comuna Răducăneni.

1,2 milioane de lei, bugetul pentru un an
Potrivit Dianei Cimpoieşu, coordonatorul SMURD Iaşi, care s-a ocupat de pregătirea paramedicilor, aceste unităţi de prim ajutor sunt necesare pentru că reduc timpul de intervenţie în situaţii de urgenţe. Numai anul trecut, paramedicii au intervenit în peste 1.000 de cazuri. Costurile pentru salariile angajaţilor din unităţile de prim ajutor se ridică anual la 1,2 milioane de lei şi trebuiesc asigurate de primării.


Banii pentru funcţionarea unităţilor sunt alocaţi de la bugetul autorităţilor locale, dar şi de la Ministerul Sănătăţii. La înfiinţarea punctelor de intervenţie rapidă, coordonate de SMURD, conducerea Consiliului Judeţean (CJ) s-a oferit să ajute comunele care nu pot asigura cotele de finanţare pentru funcţionarea unităţilor.  Acum, şefii judeţului au pasat responsabilitatea exclusiv în curtea primăriilor. „Niciun ban venit de la Guvern în bugetul CJ nu este pentru SMURD. Nu pot schimba destinaţia finanţărilor“, a precizat Constantin Simirad, şeful CJ.

SMURD regional, tărăgănat
Un alt proiect care vizează intervenţii rapide în situaţii de urgenţă în toată regiune nord-est este pus la dospid de şefii judeţului Iaşi. Pentru proiectul SMURD regional, estimat la 16 milioane de euro din care vor fi cumpărate echipamente pentru cele şase judeţe ale Moldovei, vor fi organizate licitaţii în acest an, dar dotările moderne vor fi folosite abia anul viitor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite