Unităţile mobile de Terapie Intensivă ar trebui folosite doar pe termen scurt. Pentru ce sunt ele proiectate, de fapt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unitate Terapie Intensivă Mobilă Iaşi / FOTO: Andrei Luca / Adevărul
Unitate Terapie Intensivă Mobilă Iaşi / FOTO: Andrei Luca / Adevărul

Unităţile Mobile de Terapie Intensivă folosite în toată ţara ar trebui să fie folosite doar pe termen scurt, spun diverse surse din sistemul medical. Acestea sunt destinate zonelor în care se produc calamităţi naturale, iar pacienţii nu pot fi transferaţi imediat la spital.

Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă sosită la Iaşi, la sfârşitul lunii martie, de la Botoşani, este una dintre unităţile mobile aduse în discuţie după tragedia de la Institutul „Matei Balş”, din Capitală, când trei pacienţi şi-au pierdut viaţa, după ce instalaţia de oxigen a unităţii s-a defectat. 

Mai multe persoane din sistemul de sănătate din România şi nu numai, au declarat în urma acestei tragedii, că aceste TIR-uri nu sunt o soluţie pe termen lung, ele fiind folosite în special în timpul unor calamităţi naturale, dar doar pe termen scurt, până când pacienţii pot fi transportaţi la un spital dotat cu aparatura necesară. 

”În luna februarie am vorbit despre problemele pe care le pot avea aceste TIR-uri de terapie intensivă şi explicam acolo că, din toate informaţiile pe care am reuşit noi să le culegem, acestea sunt folosite de obicei pe termene foarte scurte în cazul în care este dificil transportul rapid al victimelor la un spital. Este clar că aceste TIR-uri au nişte probleme la utilizarea pe termen lung şi că ar trebui să sperăm că acum se iau măsuri şi se verifică toate instalaţiile la toate TIR-urile care sunt în utilizare”, a declarat Oana Gheorghiu, cofondator al Asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”, asociaţie care s-a ocupat de-a lungul timpului cu ridicarea unor spitale modulare, precum cel de la Spitalul Elias sau de la Piatra Neamţ. 

La Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Iaşi nu a fost raportat până în acest moment nicio problemă, autorităţile reuşind chiar să pună în funcţiune TIR-ul mai repede decât se aşteptau. Unitatea a fost conectatată la utilităţi (apă caldă, apă rece, canalizare, curent electric) în doar câteva zile. Adus în curtea Spitalului de Boli Infecţioase pe data de 27 martie, TIR-ul avea pe data de 18 aprilie zece pacienţi, cu două paturi ATI libere. 

„Unitatea Mobilă aparţine de ISU Iaşi, iar colegii de la ISU au asigurat mentenanţa şi nu am întâmpinat nicio problemă până în momentul de faţă. Niciodată nu rămân pacienţii singuri, noi ne facem datoria vis-a-vis de pacienţi, ei sunt prioritatea noastă şi actul medical la fel”, a declarat Florin Roşu, manager la Spitalul de Boli Infecţioase. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

România epuizează listele de aşteptare. „Pe cine mai vaccinăm?“

Răsturnare de situaţie în cazul crimelor din Oneşti: Poliţişti cercetaţi pentru tenativă de omor asupra ucigaşului, dosar separat pentru şefii lor

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite