Un vânător de comori din Iaşi a dat statul în judecată. Ce recompensă i-a fost refuzată după o descoperire importantă

Un vânător de comori din Iaşi a dat statul în judecată. Ce recompensă i-a fost refuzată după o descoperire importantă

FOTO digi24.ro

Descoperirea a avut loc în urmă cu cinci ani. Ministerul Culturii a refuzat să plătească recompensa, pe motiv că bărbatul folosise un detector de metale, găsirea nefiind, aşadar, „întâmplătoare“, cum se menţionează în lege. Arheologul amator s-a adresat instanţei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un vânător de comori din Iaşi a dat statul în judecată şi a obţinut o recompensă de 5.000 lei pentru două descoperiri arheologice făcute cu detectorul de metale. 

În urmă cu cinci ani, bărbatul a predat autorităţilor mai multe topoare şi un inel de bronz, datând din Epoca Bronzului. La momentul acela, Ministerul Culturii a refuzat să plătească recompensa, pe motiv că bărbatul folosise un detector de metale, găsirea nefiind, aşadar, „întâmplătoare“, cum se menţionează în lege, relatează Ziarul de Iaşi.
 
Pentru că nu a primit recompensa aşteptată, bărbatul s-a adresat instanţei şi până la urmă i s-a făcut dreptate.
 
Magistraţii Judecătoriei iaşi au afirmat că sensul legal al termenului „întâmplător“ nu este cel din dicţionarul limbii române. Astfel, în sensul dat de Ordonanţa 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic, descoperirea întâmplătoare este cea făcută „ca urmare a acţiunii factorilor naturali sau a acţiunilor umane, altele decât cercetarea arheologică atestată“. 
 
Cu alte cuvinte, folosirea de către un cetăţean oarecare a unui detector de metale, nefiind cercetare arheologică atestată, nu poate conduce decât la descoperiri întâmplătoare, în sensul legii.
 
Judecătorii au impus Ministerului Culturii plata unei recompense de 5.000 de lei. Apelul făcut de minister a fost respins.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările