Un universitar din Iaşi, reprezentantul României în comitetul ştiinţific al CERN, cel mai mare institut din lume care studiază fizica particulelor

Un universitar din Iaşi, reprezentantul României în comitetul ştiinţific al CERN, cel mai mare institut din lume care studiază fizica particulelor

Decanul Nicola Hurduc

Oficialii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) au anunţat că decanul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu“, prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, a fost numit unul dintre cei trei reprezentanţi ai României în European Committee for Future Accelerators.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iaşiul va fi prerezentat în European Committee for Future Accelerators de către prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, decanul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu” de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI).

Decanul a fost numit unul dintre cei trei reprezentanţi ai României în European Committee for Future Accelerators. Acesta este un comitet ştiinţific al cunoscutului CERN - Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară, cel mai mare institut din lume care studiază fizica particulelor şi care operează cel mai mare accelerator de particule de pe planetă: The Large Hadron Collider. „Este un comitet ştiinţific al CERN-ului care monitorizează şi coordonează activitatea de cercetare a Institutului. Comitetul are rolul de a reprezenta o interfaţă între cercetarea din ţara respectivă şi laboratorul cu acceleratorul de particule de la Geneva. Comitetul trebuie să fie la curent cu domenii principale de cercetare din lume pentru a stabili direcţiile viitoare de cercetare ale institutului de la CERN. Se păstrează legătura cu sistemele de cercetare din fiecare ţară în parte; sunt câteva întâlniri pe an în care se prezintă cele mai noi direcţii de cercetare din lume - fiind informat de acestea, încerci să vezi dacă nu poţi deschide colaborări între institute din România şi cel de la Geneva, poţi sugera anumite direcţii de dezvoltare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.

Fondat în 1954, CERN are acum 22 de state membre, iar comitetul în care a fost numit prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc are 66 de membri, câte trei din partea fiecărui stat membru. Decanul este singurul reprezentant al mediului universitar, ceilalţi doi reprezentanţi ai României fiind cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, potrivit tuiasi.ro.

Într-un interviu pentru „Adevărul“, prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc explica: „Studenţii de azi nu au nimic în minus faţă de cei de acum câteva decenii. În schimb, au mai multe probleme. Nu au mintea antrenată. Gândirea se bazează pe memorie, creierul are o capacitate de memorare între un terabyte şi 1.000 de terabytes, ceea ce înseamnă o bibliotecă cu vreo 9 milioane de volume. E logic, dacă vrei să ai o gândire ca un arc, trebuie să antrenezi creierul, iar asta ar trebui să se facă în liceu. De ce făceam latină sau matematică în şcoală, ca să antrenăm creierul, la memorare. Ei pleacă din liceu cu un handicap, nu e vorba că nu sunt capabili, din contra“.

Prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai reputaţi cercetători români în domeniul chimiei macromoleculare, având peste 150 de articole ISI publicate în reviste de specialitate. Acesta predă la Universitatea Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi din 2001, desfăşurându-şi activitatea în cadrul Departamentului de Polimeri naturali şi sintetici al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului de la TUIASI.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: