Un român care mirosea a alcool, pedepsit cu scăderea salariului la o multinaţională americană din Iaşi. Bărbatul a dat fabrica în judecată, spunând că era apt de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Iaşi, angajat al fabricii Delphi, a dat în judecată instituţia după ce a mers băut la muncă şi a fost sancţionat pentru asta. Ieşeanul a susţinut că putea să îşi îndeplinească sarcinile de serviciu şi în stare de ebrietate.

Dumitru A. s-a adresat judecătorilor, şi a pierdut în primă instanţă, el formulând apel. Decizia finală va fi luată, în perioada următoare, de Curtea de Apel Iaşi. Potrivit sentinţei primei instanţe, bărbatul este nemulţumit că reprezentanţii Delphi l-au sancţionat pentru că a mers sub influenţa băuturilor alcoolice la muncă.

Ieşeanu lucrează la Delphi ca tehnician mentenanţă electromecanică echipamente industriale şi s-ar fi prezentat băut la muncă în primăvara anului trecut. „A fost testat cu aparatul alcool-test, care a indicat 0,21 mg alcool în aerul expirat. Susţine că putea să îşi îndeplinească sarcinile de serviciu, aspect pe care îl poate confirma şi dispecerul de tură, chemat să constate situaţia. Cum Regulamentul prevede că în astfel de cazuri salariatul nu este primit la lucru, a plecat acasă“, se arată în motivare primei instanţe, care citează din cererea de chemare în judecată a bărbatului.

După acel incident, Dumitru A. a fost sancţionat disciplinar, la finele unei investigaţii în care angajatul spune că a fost defavorizat. „Arată că a încercat să îşi exprime punctul de vedere, şi anume că a fost sărbătoare şi a consumat alcool, dar a venit la serviciu odihnit, după circa 8 ore de somn. Că şi-a recunoscut fapta, sperând într-o sancţiune cu avertisment“, se mai arată în documentul citat.

Acesta a mai precizat în timpul procesului că angajatorul său l-a discriminat faţă de colegii care fumează sau consumă cafea atunci când l-a pedepsit pentru că a băut înainte de serviciu.

Pentru că a încălcat regulamentul, ieşeanul a fost sancţionat cu reducerea salariului cu 5%, pentru o lună. În cadrul procesului, el a cerut şi daune de 100.000 de lei de la angajatorul său. Solicitarea i-a fost respinsă însă de judecători, care l-au obligat pe Dumitru A. să achite şi cheltuielile judiciare de 1.000 de lei către Delphi. „Motivele de nulitate ale Deciziei de sancţionare invocate de contestator sunt neîntemeiate. Din moment ce a recunoscut fapta, în mod evident nu ar fi existat motive pentru care să fi fost înlăturate «apărarile» sale, el necontestând starea de ebrietate în care se afla“, au stabilit judecătorii. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite