Un procuror şef a fost condamnat din cauza lehamitei faţă de muncă

Un procuror şef a fost condamnat din cauza lehamitei faţă de muncă

Emmei Daniş i s-a făcut lehamite faţă de munca de procuror

Fosta şefă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani a fost condamnată definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare după ce minţit că a soluţionat 142 de dosare penale.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat între fosta şefă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, Emma Daniş, şi anchetatori. Acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi favorizarea infractorului, Daniş a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a minţit în documente oficiale că ar fi soluţionat în jur de 140 de dosare. 

Cazul său a fost soluţionat de Parchetul General. „Menţionăm că acordul de recu­noaştere a vinovăţiei a fost încheiat de Parchetul de pe lân­gă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu inculpata la data de 26 noiembrie 2014“, au precizat reprezentanţii acestei instituţii.

Dosare uitate în sertar

Daniş a ajuns în vizorul anchetatorilor în anul 2011, atunci când s-a descoperit că aceasta avea mai multe dosare penale pe care ar fi trebuit să le instrumenteze, însă în care nu a efectuat muncă judiciară. Mai mult decât atât, în raportările pe care Daniş le făcea Parchetului Curţii de Apel Iaşi, aceasta ar fi menţionat că dosarele sale sunt soluţionate. În total, 142 de dosare ar fi fost „uitate“ în sertar de fosta şefă a Parchetului local din Paşcani. 

După ce şefii săi i-au descoperit faptele, respectivele cauze au fost preluate de procurorii din Iaşi şi soluţionate, acolo unde se impunea, cu trimitere în judecată. Majoritatea dosarelor pe care Daniş a refuzat să le soluţioneze aveau ca obiect infracţiuni rutiere, furturi sau infracţiuni cu violenţă. Zece dintre dosarele pe care ex-magistratul a minţit că le-ar fi soluţionat erau deschise tocmai din 2000. Ulterior izbucnirii scandalului, Emma Daniş s-a pensionat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: