Un preot dă lecţii de finanţare şefilor judeţului Iaşi

Un preot dă lecţii de finanţare şefilor judeţului Iaşi

Preotul Dumitru Merticaru a depus proiectul pentru fondurile de refacere a Bisericii Banu

Preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, a refuzat să pună în aplicare un parteneriat între Parohia „Duminica Tuturor Sfinţilor" şi instituţia pe care o conduce pentru a accesa fonduri europene nerambursabile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Monumentul de secol XVIII de pe strada Lăpuşneanu aflat sub schele de zece ani ar fi putut intra deja în reabilitare pe bani europeni. Însă preşedintele CJ, Constantin Simirad, a refuzat să nu pună în aplicare un acord de parteneriat semnat la mijlocul anului trecut între instituţia pe care o conduce şi Parohia „Duminica Tuturor Sfinţilor".

Prin acest document, CJ ar fi trebuit să coordoneze proiectul evaluat la 8,6 milioane de lei, din care de la bugetul judeţului s-ar fi alocat doar 2% pentru refacerea clădirii. CJ ar fi trebuit să aloce 172.000 de lei şi alţi 2,4 milioane de lei pentru a acoperi TVA, pe care i-ar fi recuperat. Practic, jumătate din banii alocaţi pentru primele de sărbători oferite salariaţilor instituţiei ar fi putut acoperi cheltuielile neeligibile cu acest proiect.

Preotul paroh Dumitru Merticaru a decis să meargă mai departe cu proiectul fără sprijinul CJ. „Din cauza păgânilor de la judeţ, care mi-au trimis o scrisoare prin care îmi spuneau că nu mă pot ajuta cu bani, am decis să depunem noi, ca Parohie, proiectul şi să mergem mai departe singuri", a explicat preotul paroh Dumitru Merticariu.


Proiectul prentru refacerea Bisericii Banu a fost aprobat de forul CJ din mandatul trecut sub conducerea lui Lucian Flaişer. La începutul acestui an noul şef al judeţului a anunţat Parohia că nu poate susţine financiar acordul de parteneriat, deoarece CJ are deja numeroase proiecte derulate cu bani europeni care necesită susţinere financiară, iar cel cu Biserica Banu nu este considerat unul prioritar. „În momentul de faţă, instituţia noastră nu se poate implica financiar în realizarea altor proiecte", se arată în adresa semnată de Simirad.

Preotul paroh a menţionat că în baza acordului de parteneriat ar fi putut chema în instanţă CJ pentru a-i cere să aloce banii necesari derulării proiectului. „Ar fi durat foarte mult şi noi trebuie să refacem biserica aceasta care suferă. Încă nu ştiu de unde vom face rost de bani pentru a cofinanţa proiectul", a afirmat preotul paroh. Proiectul „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a monumentului istoric Biserica Banu, Iaşi" a fost depus de parohie pentru a accesa fonduri europene destinate promovării turismului, iar documentaţia este în analiză la Ministerul Dezvoltării.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: