Un poliţist din Iaşi, chemat la un conflict în scara unui bloc, a amendat victima

Un poliţist din Iaşi, chemat la un conflict în scara unui bloc, a amendat victima

Un poliţist chemat să intervină într-un conflict izbucnit în scara unui bloc din Iaşi a amendat victima. Acuzaţia fusese despre folosirea unui spray paralizant, totuşi, poliţistul a aplicat amenda pentru cerşetorie.

Faptele s-au petrecut pe 8 noiembrie 2020, un bărbat care se intorcea acasă a găsit în scara blocului un alt bărbat şi o femeie. Considerând prezenţa acestora suspectă, le-a cerut să plece. A urmat un schimb de replici, iar bărbatul a scos un spray, pulverizând victima cu conţinutul în faţă.

Un vecin a apucat să vadă conflitul şi a alertat poliţia. Victima a mers la Spitalul „Sf. Spiridon”, constatându-se existenţa unor arsuri oculare cu spray paralizant.

Poliţistul care a constatat incidentul l-a amendat cu 500 de lei tocmai pe Sorinel P. (victima), reţinând că el ar fi folosit spray-ul în scara blocului.

Procesul-verbal întocmit în lipsa celui amendat menţiona ca articol de lege încălcat punctul 3 al articolului 2 din Legea 61/1991, respectiv „apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă”, în locul punctului 4, care se referă la aruncarea de substanţe inflamante sau iritant-lacrimogene, scrie Ziarul de Iaşi.

Bărbatul s-a adresat instanţei, cerând anularea procesului-verbal, iar magistraţii Judecătoriei au constatat că faptele au stat cu totul altfel decât consemnase poliţistul.

„Având în vedere că petentul a administrat probe prin care a răsturnat prezumţia de temeinicie a procesului-verbal şi din care rezultă că nu el este cel care a folosit substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, iar intimatul nu a administrat nicio probă în susţinerea acuzaţilor deşi avea posibilitatea de a-şi asigura unele dovezi, instanţa apreciază că existenţa contravenţiei nu a fost dovedită în mod temeinic, printr-un proces-verbal care să cuprindă împrejurări ce corespund cu un grad suficient de certitudine realităţii obiective”, au consemnat judecătorii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările