Un poliţist din Iaşi, chemat la un conflict în scara unui bloc, a amendat victima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dg

Un poliţist chemat să intervină într-un conflict izbucnit în scara unui bloc din Iaşi a amendat victima. Acuzaţia fusese despre folosirea unui spray paralizant, totuşi, poliţistul a aplicat amenda pentru cerşetorie.

Faptele s-au petrecut pe 8 noiembrie 2020, un bărbat care se intorcea acasă a găsit în scara blocului un alt bărbat şi o femeie. Considerând prezenţa acestora suspectă, le-a cerut să plece. A urmat un schimb de replici, iar bărbatul a scos un spray, pulverizând victima cu conţinutul în faţă.

Un vecin a apucat să vadă conflitul şi a alertat poliţia. Victima a mers la Spitalul „Sf. Spiridon”, constatându-se existenţa unor arsuri oculare cu spray paralizant.

Poliţistul care a constatat incidentul l-a amendat cu 500 de lei tocmai pe Sorinel P. (victima), reţinând că el ar fi folosit spray-ul în scara blocului.

Procesul-verbal întocmit în lipsa celui amendat menţiona ca articol de lege încălcat punctul 3 al articolului 2 din Legea 61/1991, respectiv „apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă”, în locul punctului 4, care se referă la aruncarea de substanţe inflamante sau iritant-lacrimogene, scrie Ziarul de Iaşi.

Bărbatul s-a adresat instanţei, cerând anularea procesului-verbal, iar magistraţii Judecătoriei au constatat că faptele au stat cu totul altfel decât consemnase poliţistul.

„Având în vedere că petentul a administrat probe prin care a răsturnat prezumţia de temeinicie a procesului-verbal şi din care rezultă că nu el este cel care a folosit substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, iar intimatul nu a administrat nicio probă în susţinerea acuzaţilor deşi avea posibilitatea de a-şi asigura unele dovezi, instanţa apreciază că existenţa contravenţiei nu a fost dovedită în mod temeinic, printr-un proces-verbal care să cuprindă împrejurări ce corespund cu un grad suficient de certitudine realităţii obiective”, au consemnat judecătorii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite