Un nou deces cauzat de gripă în Iaşi. Medicii: „Nu este târziu să ne vaccinăm“

Un nou deces cauzat de gripă în Iaşi. Medicii: „Nu este târziu să ne vaccinăm“

FOTO Arhivă Adevărul

Al doilea deces cauzat de gripă la Iaşi. Este vorba de o bătrână care suferea de leucemie şi al cărui sistem imunitar nu a reuşit să lupte cu virusul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceasta era internată la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascehva” din Iaşi, acolo unde în urmă cu aproximativ 10 zile a fost răpus de gripă şi un ieşean de 67 de ani, care suferea de diabet şi de o afecţiune respiratorie acută. Niciunul dintre cei doi nu erau vaccinaţi.

Un al deces produs în spitalele ieşene a fost cel al unui gălăţean de 53 de ani, care era internat la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, pentru că suferea de leucemie în fază terminală. Conform ultimei raportări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului de Sănătate Publică, la Iaşi au fost confirmate până acum 14 persoane cu gripă.

Medicii specialişti spun că nu este târziu pentru vaccinare, aceasta fiind singura cale de a ne feri de boală. Cu toate acestea, vaccinul are nevoie de aproximativ două-trei săptămâni ca să producă anticorpii necesari pentru a lupta cu virusul, astfel că, în plină epidemie, în acest interval rămânem la fel de expuşi. Categoriile care sunt cele mai expuse la îmbolnăvire sunt persoanele cu afecţiuni medicale precum diabet, boli cardiace, respiratorii, oncologice, persoanele imobilizate şi copiii. Dar şi persoanele tinere, sănătoate, pot face complicaţii ale bolii dacă sistemul lor imunitar reacţionează agresiv la virus.

Medicii recomandă celor care au simptome precum dureri de cap, dureri musculare, febră, tuse, dispnee să se prezinte la cabinetele medicilor de familie, pentru a verifica dacă au gripă sau sunt purtătorii unui alt virus.  Până în prezent 54 de oameni au decedat din cauza gripei, iar astăzi Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii a declarat oficial starea de epidemie.

Citiţi şi:

VIDEO Epidemie de gripă. Cum sunt dezinfectate autubuzele şi tramvaiele de la Iaşi pentru a preveni răspândirea virusului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: