Un medic ieşean a testat eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 pe propria piele. Ce a demonstrat experimentul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Roşu / FOTO: Arhiva Adevărul
Florin Roşu / FOTO: Arhiva Adevărul

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, medicul Florin Roşu, a decis, la sfârşitul anului 2020, în momentul în care s-a vaccinat, să facă un studiu inedit şi să testeze chiar pe el cât de eficient este vaccinul împotriva noului coronavirus.

Imediat după ce a făcut prima doză de vaccin Pfizer - BioNTech, Florin Roşu a decis să îşi facă o serie de teste pentru anticorpi, o dată la câteva zile, pentru a vedea evoluţia până la rapel, care se face după 21 de zile de la primul vaccin. Acesta a observat că, după numai 16 zile, anticorpii erau deja prezenţi într-o cantitate aproape de cea necesară pentru protecţia împotriva unei forme grave a bolii. „Am făcut un studiu personal. Am observat că, la 16 zile după prima doză de vaccin, titlul de anticorpi era deja prezent într-o cantitate aproape de cea protectivă. Teoretic, după ce se face rapelul, la două săptămâni, titlul de anticorpi atinge valoarea necesară. De aceea, recomandările Ministerul Sănătăţii şi DSP subliniază necesitatea purtării măştii de protecţie şi după administrarea vaccinului", a declarat medicul Florin Roşu.

Primul medic vaccinat din unitate

Managerul spitalului din Iaşi a fost primul medic care a făcut prima doză de vaccin din unitate, dar şi primul care a făcut rapelul. În weekend, a început administrarea rapelului la vaccinul Pfizer - BioNTech la angajaţii care, în urmă cu trei săptămâni, au fost vaccinaţi. „Sunt cei care au efectuat primii vaccinul anti-COVID-19. Dar pe lângă aceştia avem şi colegi dintre ai noştri care fac vaccinul pentru prima dată. Deci facem şi rapelul şi primul vaccin. La rapel, ca şi la vaccin, am fost primul. În ceea ce îi priveşte pe cei care fac prima dată vaccinul astăzi (n.r., duminică), avem undeva la 50 de persoane. Vaccinarea la nivelul Spitalului de Boli Infecţioase este acoperită în proporţie de 98%”, a spus Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, în ziua în care i-a fost administrată cea de a doua doză de vaccin anti-COVID-19.

Florin Roşu este manager al Spitalului de Boli Infecţioase ”Sfânta Parascheva din Iaşi de la finalul anului 2020, atunci când a fost numit în funcţie în locul medicului Carmen Dorobăţ.

”Momentan, nu există studii concrete care să ne spună cât va fi intervalul în care vom fi protejaţi împotriva COVID-19. Dar ştim că perioada va fi de minimum şase luni de zile. Vacccinarea şi respectarea măsurilor de siguranţă ne vor duce spre o direcţie bună şi eradicarea pandemiei. Mulţumesc pentru apreciere, este de datoria mea ca şi medic. Am fost un exemplu de normalitate. Dacă discutăm de numărul de cadre medicale, peste 90% din cadrele medicale se vor vaccina”, spunea Florin Roşu, după efectuarea primei doze de vaccin anti-COVID-19.

„Chiar vreau să mă vaccinez...păi nu vreau să mor”

La două zile de la startul procedurii de programare pentru vaccinare pe platforma naţională, în judeţul Iaşi s-au ocupat 17.201 din totalul locurilor existente până la sfârşitul lunii ianuarie. „Sunt deja semnale clare că ieşenii doresc să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2. Încurajăm persoanele de peste 65 de ani şi persoanele care suferă de boli cronice să se înscrie cu încredere pentru vaccinare, să solicite sprijin în cazul în care au nevoie de ajutor pentru programare. Încurajăm persoanele juridice din domeniile esenţiale, aşa cum au fost definite pentru această etapă de vaccinare, să-şi programeze angajaţii care doresc vaccinarea. Vaccinul împotriva COVID-19 este cea mai bună cale de a depăşi această pandemie”, a transmis Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi.

Dornici să se vaccineze sunt şi oamenii din mediul rural, din judeţ. Bătrâna Ileana din satul Scânteia are 72 de ani şi spune că vrea să se vaccineze „pentru COVID-ul ăsta”, dar nu a anunţat-o nimeni că se încadrează în etapa a doua. „Chiar vreau să mă vaccinez...păi nu vreau să mor. Nu mi-a spus nimeni. Ştim doar ce-am auzit prin sat. Om trăi şi-om vedea”.

Conform unui sondaj făcut la nivel naţional de Avangarde, 35% dintre români spun că sunt absolut siguri că vor să se vaccineze şi au încredere în eficacitatea vaccinurilor apărute până acum. Acelaşi sondaj spune că 24% dintre români sunt împotriva oricărei vaccinări, iar 27% nu sunt interesaţi sau nu şi-au exprimat nicio părere în privinţa vaccinării.

De asemenea, 71% dintre cei care au răspuns spun că faptul că Armata se ocupă de campania de vaccinare este un lucru bun, în timp ce 11% îl consideră un lucru negativ. 18% nu au ştiut sau nu au vrut să răspundă.

La startul celei de a doua etape a vaccinării, peste 196.000 de români erau vaccinaţi şi peste 190.000 de persoane erau programate la vaccinare. Din această etapă fac parte persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cronice şi cele care asigură activităţi esenţiale.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Răsturnare de situaţie în cazul poliţistului mazilit după ce şi-a apostrofat un subaltern pe grupul de WhatsApp

Amenzi în cazul scandalului de pe pârtia din Buşteni. Cât i-a costat pe turiştii recalcitranţi paharul cu vin aruncat în ambulanţă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite