Fostul judecător constituţional Tudorel Toader, propunerea premierului la Ministerul Justiţiei. Toader, printre puţinii rectori care nu au criticat OUG 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) din Iaşi, a avut discuţii pentru a prelua mandatul de la Justiţie, după demisia lui Florin Iordache. În acest moment, funcţia este deţinută interimar de Ana Birchall.

Tudorel Toader a fost judecător al Curţii Constituţionale a României până în 2016, iar de anul trecut este rector al celei mai vechi universităţi din ţară.

Tudorel Toader a fost judecător în cadrul Curţii Constituţionale din 2006, fiind numit iniţial pentru un un an, după care confirmat, pentru un mandat integral, de nouă ani, în 2007. Toader a ajuns la această instituţie la propunerea liberalilor, el fiind un apropiat al fostului lider PNL Relu Fenechiu, încarcerat în prezent pentru infracţiuni de corupţie.

Funcţia de la Curtea Constituţională a fost exercitată în paralel cu cea de decan al Facultăţii de Drept din cadrul universităţii ieşene. Potrivit CV-ului personal, înainte de a ajunge la Curtea Constituţională, a profesat ca avocat. Toader este şi coordonator de doctorate, printre lucrările îndrumate de acesta numărându-se şi cea a liderului PNL, Alina Gorghiu.

În timpul dezbaterilor de după aprobarea OUG 13/2017 de către Guvernul Grindeanu, rectorul Universităţii „Cuza“ a fost printre puţinii care nu au criticat acest act normativ, în timp ce alte instituţii de învăţământ superior din ţară au reacţionat încă din 1 februarie.

Rectorul s-a pronunţat şi pe tema unei posibile ordonanţe de urgenţă pe tema graţierii. „Avem în Constituţie un articol 115 care spune că Guvernul poate să adopte ordonanţe de urgenţă atunci când sunt situaţii obiective survenite şi neprevăzute, atunci când situaţiile reclamă urgenţa reglementării. Urgenţă pe care o apreciază Guvernul şi o verifică Curtea Constituţională în controlul de constituţionalitate“, a declarat, la începutul acestei luni, Tudorel Toader în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune din Iaşi. Acesta a adăugat: „Aş spune că «da», Guvernul poate prin ordonanţă de urgenţă să adopte acte de clemenţă de graţiere sau de amnistie“.

Potrivit CV-ului său, Toader este specializat în Drept penal şi criminologie. A fost avocat în Baroul Iaşi în perioada 1991- septembrie 2006, iar pe durata mandatului de judecător constituţional a fost suspendat. Şi-a început activitatea profesională ca procuror la Procuratura locală Panciu, în perioada septembrie 1986- octombrie 1990. Din 2005 este director al Şcolii doctorale din cadrul Facultăţii de Drept.

Potrivit declaraţiei de avere de la mijlocul anului trecut, rectorul de la „Cuza“ deţine numeroase terenuri agricole şi forestiere în  judeţul Vrancea. Cea mai mare suprafaţă este de 2,3 hectare de teren şi a fost cumpărată în 2005. Rectorul mai multe apartamente şi case în Iaşi şi Vrancea. La capitolul bunuri mobile nu apare completat nimic, în schimb în periaoda 2015-2016, rectorul a vândut un autoturism cu 5.000 de euro.

Tudorel Toader are contractate credite de peste 80.000 de euro scadente în 2023. Veniturile declarate la mijlocul lui 2016 ajung la peste 266.500 lei anual, ca profesor la Facultatea de Drept, şi peste 207.000 lei anual, ca judecător al Curţii Constituţionale. Soţia lui Tudorel Toader este cadru didactic la Universitatea de Medicină „Gr. T. Popa“ şi medic primar la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi,

Citeşte şi:

Ce se întâmplă la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi după validarea lui Tudorel Toader ca ministru al Justiţiei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite