Un grup „de răzeşi“ îl numeşte pe ÎPS Teofan „vulpe vicleană“ şi „lup eretic“. Atacul online nu este asumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, este ţinta unui atac fără precedent în BOR FOTO Arhivă
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, este ţinta unui atac fără precedent în BOR FOTO Arhivă

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, este ţinta unui nou atac lansat de credincioşii nemulţumiţi de Sinodul din Creta.

Simpatizanţii mişcării anti-sinod au distribuit duminică seara pe reţeaua socială Facebook un text tăios, cu multiple invective la adresa ÎPS Teofan.

Textul este adresat ÎPS Teofan şi este conceput ca o replică la reacţia MMB care ar fi atenţionat un preot din Neamţ că întreruperea pomenirii superiorului ierarhic se sancţionează disciplinar. Preotul Pamvo de la schitul Rădeni ar fi întrerupt pomenirea mitropolitului MMB şi ar fi primit astfel o scrisoare de la mitropolie prin care era anunţat că poate fi sancţionat pentru decizia sa. În replică, simpatizanţii mişcării anti-sinod au conceput un text dur cu titlul „Ia aminte, vulpe vicleană” şi destinat „domnului Teofan, că mitropolit nu poţi fi numit câtă vreme zaci în minciună, viclenie şi erezie”, după cum se arată în textul citat.

Jigniri la adresa mitropolitului

ÎPS Teofan este jignit de mai multe ori în textul asumat de „un grup de răzeşi” care nu-şi divulgă numele. Mitropolitul Moldovei este numit „vulpe vicleană”, „minciuno-episcop”, „minciuno-învăţător”, „lup eretic” şi „niznai”. Mai mult, ÎPS Teofan este chiar ameninţat de schismatici: „Ai grijă în ce o să te găsească moartea, Teofane! Şi nu cumva să îndrăzneşti să te atingi de părintele Pamvo, de obştea şi de schitul lui!”, conchid „răzeşii”.

„Ia aminte, vulpe vicleană:
D-le Teofan,
Că mitropolit nu poţi fi numit câtă vreme zaci în minciună, viclenie şi erezie, iar Canonul al 15-lea de la Sinodul I-II din Constantinopol din anul 861 te numeşte minciuno-episcop şi minciuno-învăţător. După ce în Creta ai ridicat erezia la nivel de «dogmă» prin semnătura ta am tot aşteptat să-ţi revii şi să încetezi de a mai minţi obştea Moldovei şi a Bucovinei, însă din scrisoarea pe care ai adresat-o preacuviosului părinte Pamvo de la schitul Rădeni am constatat cu surprindere că nu numai că nu te dezici de ereziile la care te-ai facut părtaş în Creta, dar începi să-ţi arăţi şi colţii de lup eretic, ameninţându-l în mod viclean pe părintele Pamvo cu sancţiuni disciplinare dacă nu reîncepe a te pomeni ca arhiereu la Sfintele Slujbe”, se arată în documentul citat.

Textul mai precizează că, potrivit site-ului MMB, ÎPS Teofan este un ecumenist cu „vechi state de plată”, datorită studiilor şi funcţiilor îndeplinite în timp. „Te-ai plimbat ceva prin lume cu ecumenismul ăsta şi acum ai venit să vinzi blana ursului din pădure aici în Moldova? Cum este posibil ca, având două institute de teologie absolvite, unul de 4 ani la Bucureşti şi unul de încă 4 ani la Paris, plus un doctorat în teologie obţinut în Franta, să nu înţelegi ce scrie în Canonul al 15-lea de la Sinodul I-II din Constantinopol din anul 861 pe care îl invoci în mod viclean în sprijinul ameninţărilor tale?”, se mai precizează în textul citat.

Sinodul din Creta, motivul dezbinării

La fel de acid este prezentat şi faptul că românii din Bulgaria nu ar mai primi anafură din cauza episcopilor români care au participat la Sinodul din Creta. „Pe ce lume trăieşi tu, Teofane? Oare chiar nu ştii că bulgarii ne consideră eretici din cauza ta? Din cauza ta nici anafură nu primesc românii în Bulgaria, iar acum o faci pe niznaiul, pozând în păstorul care chipurile păzeşte turma de lupi. Cum vrei să te pomenească lumea şi să asculte de tine, dacă tu însuţi, Teofane, dai exemplu de neascultare”, se mai subliniază în text.

În plus, simpatizanţii mişcării critică vehement participarea delegaţiei BOR la Sinodul din Creta. „Cum pretinzi să păstoreşti eparhia Moldovei şi a Bucovinei declarându-te nevinovat atât de erezie, cât şi de prigonirea celor care resping erezia, după ce ai semnat documente în Creta. Ai jucat teatru în Creta ca apărător al ortodoxiei, pozând în mare combatant al ereziei, dar ai semnat documentele eretice, deşi nu au fost aprobate în forma pe care ai trâmbiţat-o tu”, concluzionează grupul de răzeşi.

Un scandal-monstru mocneşte în sânul BOR după ce mai mulţi clerici au transmis scrisori de protest şi ultimatumuri superiorilor ierarhici. Cea mai vehementă revoltă a pornit din câteva mănăstiri din regiunea Moldovei. Mai mulţi preoţi ieromanahi au semnat pe 10 august o petiţie, promovată ca fiind asumată de 4.500 de preoţi şi credincioşi, adresată Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei (MMB), prin care îi cereau acestuia „să dovedească Ortodoxia sa întregii Biserici, prin dezicerea de: 1. semnătura de la Creta, 2. ecumenism (n.r. - mişcarea de refacere a unităţii universale a Bisericilor creştine) în general, 3. Consiliul Mondial al Bisericilor“.

„Sămânţa“ nemulţumirilor este Sfântul şi Marele Sinod Panortodox care a avut loc în Creta în perioada 17-26 iunie 2016. Participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, dar mai ales semnarea documentelor aprobate în cadrul acestei întâlniri, a stârnit reacţii virulente printre clericii din mănăstiri. Principalul înscris care a provocat nelinişte a fost „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine“.

Citeşte şi:

Războiul nevăzut din sânul BOR continuă. Mitropolitul Moldovei, atacat dur de duhovnicul său, care vorbeşte despre „vicleşuguri masonice jidoveşti“

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“

Misterele scrisorii care a semănat scandal în Mitropolia Moldovei. Unii preoţi semnatari spun că nu cunoşteau textul documentului

Nemulţumirile „grupărilor schismatice” la adresa Sinodului BOR. „Dacă toate obiecţiile noastre s-ar lua în considerare, s-ar anula acele documente”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite