Un ginecolog ieşean prins beat înainte de a intra în operaţie a revenit în spital. „Banala“ chichiţă administrativă care îi permite medicului să profeseze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ginecologul Constantin Fătu de la Maternitatea „Cuza+Vodă” din Iaşi a fost prins beat într-o gardă medicală FOTO: ziaruldeiasi.ro
Ginecologul Constantin Fătu de la Maternitatea „Cuza+Vodă” din Iaşi a fost prins beat într-o gardă medicală FOTO: ziaruldeiasi.ro

Constantin Fătu, un ginecolog de la Maternitatea „Cuza-Vodă“ din Iaşi, a fost reintegrat printr-o hotărâre definitivă în unitatea medicală, cu toate că în 2013 a fost prins beat în timp ce asigura o gardă medicală. Medicul se pregătea să intre în sala de operaţie cu o alcoolemie vecină cu starea de comă.

Potrivit motivării deciziei definitive emise de Curtea de Apel Iaşi, decizia de desfiinţare a contractului de muncă a ginecologului Constantin Fătu nu a respectat dispoziţiile articolului 252, aliniatul 2, litera c din Codul muncii. Potrivit acestuia, în textul deciziei de încetare a contractului unui angajat trebuie să se regăsească obligatoriu motivele pentru care apărarea acestuia nu a fost luată în considerare de angajator. „Cercetând decizia de sancţionare, Curtea constată că aceasta nu conţine menţiunea obligatorie prevăzută de textul de lege, respectiv «motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile», precizarea acestor elemente, pe de o parte, asigurând posibilitatea instanţei de a aprecia în concret asupra legalităţii măsurii de sancţionare, iar, pe de altă parte, reprezentând o obligaţie a angajatorului care dă satisfacţie principiului dreptului la apărare a salariatului, prin garantarea posibilităţii de a-şi explica poziţia, demersurile şi apărările“, se arată în documentul citat, în baza căruia Fătu a fost reintegrat în Maternitate.

Alcoolemie-record

Pe 27 septembrie 2013, în timpul unei gărzi medicale, ginecologul a fost descoperit cu o alcoolemie-record de 3,47 la mie. Medicii au spart uşa cabinetului în care se afla Fătu ,pentru că acesta nu colabora cu colegii, cu toate că în Maternitate apăruse o urgenţă pentru care ginecologul trebuia să intre în sala de operaţie. Conducerea Maternităţii a trebuit să cheme un alt doctor de acasă pentru a asigura desfăşurarea actului medical. Potrivit managerului din 2013 al Maternităţii „Cuza-Vodă“ din Iaşi, decizia de desfacere a contractului de muncă a fost realizată conform îndrumărilor consilierului juridic al spitalului. 

„În seara respectivă, medicul Fătu era şef de gardă. Dumnealui a fost prins în comă etilică. Atunci nu am sunat la 112, pentru că ar fi fost o tragedie pentru Maternitate să se spună că un medic a fost prins beat-mort în gardă. În spital era o urgenţă şi a trebuit să chemăm medic de acasă să putem opera. Noi, conducerea, am urmat toate procedurile indicate de juristul maternităţii, doamna Daniela Bura. Ce se întâmplă acum este revoltător. Printr-o greşeală de formulare a juristei, printr-o chichiţă administrativă, medicul a fost repus în funcţie. Le recomand doamnelor judecătoare care au luat această decizie să meargă să se trateze la domnul doctor Fătu“, a subliniat profesorul Mircea Onofriescu, managerul maternităţii în 2013.

Consilierul juridic, aflat acum el însuşi în proces cu maternitatea, a refuzat să comenteze afirmaţiile spitalului. Maternitatea ieşeană a mai desfăcut o dată contractul de muncă al ginecologului Fătu în 2009, din cauza absenţelor nemotivate. Şi atunci, medicul a fost reintegrat în spital în baza unei hotărâri definitive.

Citeşte şi:

Medicul ginecolog Ion Fătu riscă să fie exclus din UMF din cauza alcoolului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite