Un bolnav care are nevoie de transplant de plămâni aşteaptă de doi ani operaţia salvatoare. „O să fac intervenţia în ţară”

Un bolnav care are nevoie de transplant de plămâni aşteaptă de doi ani operaţia salvatoare. „O să fac intervenţia în ţară”

Mugurel Amariţei FOTO Arhivă

Ieşeanul este internat la Spitalul Colentina pentru investigaţii. Bolnavul a fost anunţat că operaţia de care are nevoie va fi realizată în ţară, la Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mugurel Amariţei, ieşeanul care aşteaptă din 2015 să facă un transplant de plămâni, a aflat că operaţia de care are nevoie se va realiza în ţară. Pacientul, diagnosticat cu afecţiuni multiple ale plămânilor, a început formalităţile pentru efectuarea transplantului pulmonar încă de acum doi ani. 
 
Bolnavul în vârstă de 36 de ani a fost informat în luna noiembrie că se numără printre bolnavii cărora li se va face transplant în ţară, la Spitalul „Sf. Maria“ din Bucureşti. Unitatea medicală ar putea începe activitatea de transplant pulmonar la începutul anului 2018.  
„Nu o să fac operaţia la Spitalul AKH din Viena. Am fost anunţat că în primele luni din 2018 începe Spitalul «Sf. Maria» să facă transplant de plămâni şi că eu o să fac operaţia în ţară. Am fost chemat pentru încă o evaluare la Spitalul Elias din Capitală, mi s-au făcut investigaţiile, iar acum sunt internat la Spitalul Colentina pentru alte proceduri“, a arătat Mugurel Amariţie.
Ieşeanul şi-a depus, încă din noiembrie 2015, dosarul medical la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi pentru obţinerea formularului E112, cu ajutorul căruia să-i fie decontat transplantul pulmonar într-o clinică din afara ţării. DSP a trimis, la rândul ei, documentele medicale către trei clinici diferite din Europa de la care a aşteptat o ofertă de preţ pentru realizarea intervenţiei.
 
 
 
În martie, pacientul a primit singurul răspuns de la Spitalul AKH din Viena, Austria. Potrivit documentului, spitalul nu putea efectua transplantul ieşeanului întrucât, la acel moment, avea în aşteptare mai multe cazuri.
Mugurel Amariţei a fost diagnosticat cu insuficienţă pulmonară din 2011. Starea lui s-a degradat progresiv astfel încât, în prezent, tânărul suferă de mai multe afecţiuni: emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar şi panlobar, insuficienţă respiratorie cronică acutizată, hemoptizii repetitive, disfuncţie ventilatorie mixtă foarte severă, lobectomie inferioară dreap­tă, insuficienţă mitrală minoră şi hipertensiune pulmonară secundară severă. 
 
Citeşte şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: