Un iordanian condamnat în Iaşi la 15 ani de închisoare pentru că a furat 1 milion de dolari a scăpat fără o zi de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii ieşeni au declarat prescris un mandat de executare a unei pedepse de 15 ani, emis pe numele unui cetăţean arab. Acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare în urmă cu 15 ani însă a fugit din ţară înainte de a fi încarcerat. Bărbatul, alături de fratele său, a înşelat două firme de aproximativ un milion de dolari.

Judecătorii au rejudecat în baza noului Cod Penal dosarul în care Saleh Ali Al Saleh Suleiman a fost condamnat la 15 ani de închisoare. După ce au redus pedeapsa la 8 ani, magistraţii au fost obligaţi, conform normelor juridice în vigoare, să constate că mandatul de executare al acestuia este prescris. Suleiman are parte astfel de aceeaşi soartă ca fratele său, cel care la finele lunii oc­tombrie a scăpat şi el de pedeapsă după ce, iniţial, fusese condamnat la 15 ani de puşcărie.

Metoda arabilor

Moh'd Ali Saleh Al Bzoor şi fratele său Saleh Ali Al Saleh Su­leiman au dat tunul vieţii lor în septembrie 1997. Cei doi au păcălit firmele Comcereal Constanţa şi Pangran Iaşi, care era atunci de stat, în urma intermedierii unei cantităţi mari de grâu. La vremea respectivă, firma din Constanţa avea un surplus de grâu pe care intenţiona să îl valorifice. Pe fir au intrat cei doi iordanieni, dar şi complici de-ai lor, care au reuşit să obţină acordul societăţii de la malul mării pentru intermedierea tranzacţiei.

În paralel, la Iaşi, Pangran a fost de acord cu operaţiunea, fiind de acord să vireze banii în conturile firmelor fantomă deţinute de arabi. Mai întâi, la Iaşi a ajuns cantitatea de 6.000 de tone de grâu, pentru care Pangran a achitat prima tranşă de bani. Ulterior, un al doilea transport, de 4.000 de tone, a plecat spre municipiul nostru, însă nu a mai ajuns, după care părţile şi-au dat seama că sunt păcălite. Pentru intermedierea lor, arabii au primit 8,9 miliarde de lei vechi. Au virat în conturile Comcereal un miliard de lei vechi, iar restul i-au schimbat în valută, echivalentul a aproximativ un milion de dolari la vremea respectivă. După ce au pus mâna pe bani, arabii i-au depozitat în bu­toaie cu miere şi au reuşit să plece din ţară fără a fi opriţi la vamă. În urma lor au rămas complicii, dar şi cele două firme ţepuite.

Unul dintre cei care au făcut puşcărie în acest caz este Con­stantin Elisei, fost şef al Gărzii Financiare din Iaşi. El a fost condamnat la 5 ani de închisoare, însă a fost încarcerat abia în 2005 după ce, mai multă vreme, a invocat probleme de sănătate atunci când poliţiştii încercau să pună în executare mandatul. Elisei a fost acuzat că ar fi intermediat tran­zacţia celor doi arabi, discutând în mod direct cu una dintre părţile vătămate.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite