Un alpinist ieşean a reuşit să cucerească cel mai înalt vârf din Americi: „Am îndrăznit asaltul final“

Un alpinist ieşean a reuşit să cucerească cel mai înalt vârf din Americi: „Am îndrăznit asaltul final“

Bogdan Musteaţă pe Aconcagua FOTO Facebook Primăria Iaşi

Alpinistul ieşean Bogdan Musteaţă a reuşit ascensiunea celui mai înalt vârf din ambele Americi, Aconcagua, din Anzii Cordilieri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialii Primăriei Iaşi au anunţat că joi, 11 ianuarie, în jurul orei locale 13.00, alpinistul ieşean Bogdan Musteaţă a reuşit să cucerească Aconcagua (6.963 metri). Musteaţă face parte din Altitude Expedition Team, care îi are în componenţă pe Adrian Ahriţculesei şi pe Ovidiu Popescu, liderul grupului.
 
„Ascensiunea a început la ora 4.00 din tabăra Colera, situată la o altitudine de 5.950 metri. Vremea nu a fost prielnică, fiind temperaturi de -20 grade Celsius, dar, din cauza vântului, temperatura resimţită era de -35 grade Celsius. Traseul a fost parcurs în totalitate, dar a fost dificil din cauza stratului mare de zăpadă depus cu câteva zile înainte. În punctele de referinţă ale traseului, Canaleta şi Marele traverseu, zăpada era de circa 60 centimetri. Pentru mine satisfacţia a fost cu atât mai mare cu cât ascensiunea a avut un grad mare de anduranţă şi am fost printre puţinele echipe care au îndrăznit asaltul final”, a transmis Bogdan Musteaţă, potrivit oficialilor din Primăria Iaşi.
 
Mesajul sportivului, care este membru al Clubului Sportiv Montan Altitudine, a fost transmis din Plaza del Mulas (4.300 metri), cea mai mare tabără de bază din lume, după cea de sub Everest. Alpiniştii vor ajunge în ţară joi, 18 ianuarie, pe Aeroportul Otopeni. 
 
Aconcagua este situat în Anzii Cordilieri din Argentina şi face parte din circuitul 7 Summits. Pentru Bogdan Musteaţă aceasta este a doua reuşită din cadrul circuitului amintit, după Elbrus.
 
Ieşeanul de 42 de ani şi-a propus să ajungă pe Seven Summits şi pe Volcanic Seven Summits, cei mai înalţi munţi, respectiv cei mai înalţi vulcani de pe cele şapte continente. „Cel mai greu a fost în 2016, când eram pe Matterhorn, un vârf extrem de tehnic situat la graniţa dintre Italia şi Elveţia. În timpul escaladării un spaniol dintr-un alt echipaj s-a dezechilibrat şi a căzut. Noroc de frânghii! În primă fază am vrut să cobor, dar apoi am decis să continui. Sunt şi astfel de momente, dar din fericire sunt rare. În momentul în care vezi frumuseţile pe care ţi le oferă muntele, este greu să le uiţi”, a mai spus Bogdan Musteaţă, în cadrul unei întâlniri cu primarul Mihai Chirica, din decembrie 2017, atunci când edilul i-a fost înmânat şi steagul Municipiului Iaşi. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: