Tulpina Omicron şi un eventual sfârşit al pandemiei. Ce spune managerul de la Boli Infecţioase din Iaşi despre asta

Tulpina Omicron şi un eventual sfârşit al pandemiei. Ce spune managerul de la Boli Infecţioase din Iaşi despre asta

FOTO Shutterstock

Specialiştii susţin că, o virulenţă mai scăzută a tulpinii Omicron, aşa cum rezultă din primele date ştiinţifice, ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei. Peste două săptămâni vom şti cu exactitate cât de virulentă este tulpina Omicron, urmărind evoluţia cazurilor din Africa de Sud.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, dr. Florin Roşu, a lansat o ipoteză despre noua tulpină a COVID-19 - Omicron. Medicul susţine că, din datele ştiinţifice existente până în momentul de faţă, se ştie că tulpina Omicron are o rată de transmitere mult mai mare decât Delta, însă ar avea o virulenţă mult mai mică.
 
 „Ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei. Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversare a dominanţei celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an, tulpina Delta fiind în continuare dominantă în România şi Europa”, a explicat dr. Florin Roşu. 
 
Medicul mai spune că abia peste două săptămâni vom avea mai multe detalii, urmărind evoluţia cazurilor din Africa de Sud, chiar dacă este un tipar populaţional diferit
 
„Aşa cum am afirmat la debutul pandemiei, aceasta se va întinde până la începutul anului 2023, în timp ce anul 2022 va fi anul de trecere, de transformare a patologiei COVID-19, boala devenind ca o gripă. Chiar dacă nu există similitudini între cele două boli, fiind patologii diferite, vor exista cazuri, unele necesitând îngrijire de terapie intensivă. Prevenţia COVID-19 va fi reprezentată de vaccin, într-o singură doză, dar şi tratamentul cu un medicament antiviral ţintit", a adăugat managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.
 
Şi cunoscutul om de ştiinţă american Anthony Fauci s-a pronunţat pe acest subiect. El a spus că este „aproape sigur” că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta.
 
Specialiştii subliniază că în Africa de Sud, comparativ cu Europa, populaţia este formată în mare parte din persoane tinere. 
 
Medicul Florin Roşu este convins că în valul cinci vor mai exista cazuri grave care vor necesita îngrijire în terapie intensivă, dar intensitatea valului va fi condiţionată de respectarea unor reguli precum prevenţia şi testarea extinsă, însă va depinde şi de nivelul vaccinării.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările