Trimişi în judecată după ce au defrişat o pădure, au plecat de la proces să fure din exact acelaşi loc. Ulterior, au motivat că aveau nevoie de bani pentru judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoţii de lemne transportau materialul lemnos cu căruţele FOTO Ziarul de Iaşi
Hoţii de lemne transportau materialul lemnos cu căruţele FOTO Ziarul de Iaşi

Opt persoane din judeţul Iaşi au fost arestate preventiv pentru tăieri repetate de arbori, ei motivând că au comis faptele pentru a avea banii necesari într-un proces în care sunt judecaţi pentru fapte similare.

Tăietorii de lemne au fost trimişi în judecată în urmă cu câteva săptămâni după ce au ciuntit o pădure privată din judeţul Iaşi, fiind cercetaţi sub control judiciar. Deşi nici măcar nu aveau voie să se întâlnească unul cu celălalt, ieşenii s-au organizat în grup şi au mers în aceeaşi pădure, unde au defrişat alte câteva sute de metri pătraţi de pădure.

Constantin-Marius Petrea, Florin-Răzvan Petrea, Constantin Robert Perju, Vasile Bogdan Perju, Marius-Ionuţ Perju, Gheorghe-Dan Florea, Nicu Florea şi Andrei-neculai Tudorache au fost trimişi în judecată pentru tăieri ilegale de arbori, alături de alte 19 persoane, în urmă cu aproximativ o lună. În acel dosar acuzaţiile se refereau la tăierea a peste 1.000 de arbori dintr-o pădure privată din Vadu Vejei, comuna Ţibana, cei opt fiind toţi judecaţi sub măsura controlului judiciar. La mijlocul lunii martie, la câteva zile după ce au venit la Iaşi la proces, cei opt, alături de o altă persoane – neimplicată în primul dosar, au decis să îşi continue activităţile ilegale şi au mers în aceeaşi pădure, de unde au tăiat alţi copaci. 

Scuzele neobişnuite ale tăietorilor

Potrivit propunerii de arestare emisă pe numele lor de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, fapta a avut loc pe 18 martie, fiind descoperită de anchetatori patru zile mai târziu. „S-a stabilit că inculpaţii s-au deplasat în total cu 9 căruţe, au tăiat arbori de pe picior de pe o suprafaţă de 100 metri lăţime şi 250 metri lungime, în proporţie de aproximativ 70%. O parte din materialul lemnos a fost lăsată la faţa locului, fiind încărcat şi transportat materialul de valoare – primele piese de la cioată – care au volumul şi valoarea cea mai mare”, au precizat procurorii. În propunerea de arestare se menţionează că lemnele pe care ieşenii au reuşit să le ia din pădure au fost vândute localnicilor de pe raza comunei Ţibana. Cei mai mulţi dintre inculpaţii care au fost aduşi la audieri au recunoscut comiterea faptelor, ei invocând dificultăţile financiare. Concret, susţin surse judiciare, unii au declarat că au continuat să fure lemne din aceeaşi pădure pentru a aduna banii necesari prezenţei şi asigurării apărării în procesul în care sunt judecaţi pentru fapte similare. 

Pădurea Vadu Vejei, din care aceştia sunt acuzaţi că au tăiat ilegal arbori, este deţinută de persoane fizice, nefiind asigurată o pază permanentă a acesteia. Tăierile ilegale din respectiva zonă durează de foarte mulţi ani, numărul celor implicaţi în această activitate fiind de ordinul zecilor. La momentul la care procurorii ieşeni au deschis prima anchetă referitoare la defrişările de acolo, anchetatorii au realizat percheziţii inclusiv cu un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne, pentru a-i putea surprinde din aer pe tăietorii de lemne. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite