Trei transplanturi renale efectuate cu succes la Iaşi în doar două zile. O doctoriţă de copii a salvat vieţi chiar şi după moarte

Trei transplanturi renale efectuate cu succes la Iaşi în doar două zile. O doctoriţă de copii a salvat vieţi chiar şi după moarte

Intervenţie de transplant renal   FOTO Arhivă

La Iaşi, la începutul acestei săptămâni, au avut loc mai multe operaţii cu încărcături emoţionale. Un medic pediatru a salvat vieţi chiar şi după moarte, iar o mamă de 53 de ani a donat un rinichi fiului său de 34 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trei intervenţii de transplant renal au fost efectuate în ultimele două zile la Centrul Regional de Transplant Renal din Iaşi, au informat marţi, 29 septembrie, reprezentanţii Spitalului „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi. 
 
Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Ionuţ Nistor, a declarat că două dintre intervenţiile de transplant renal sunt de la donator aflat în moarte cerebrală, cea de-a treia fiind de la donator viu.
 
„Primele două intervenţii au fost efectuate ieri (luni – n.r.) iar rinichii au fost transplantaţi unor pacienţi de 52 şi 56 de ani din judeţul Iaşi şi judeţul Botoşani. Ambii pacienţi erau în program de dializă cronică de peste 6 ani. Ultima intervenţie a fost realizată astăzi. Donatorul a fost mama pacientului, 53 de ani, iar primitorul a fost băiatul de 34 de ani din judeţul Bacău”, a spus conf.univ.dr. Ionuţ Nistor.
 
Printre donatori se numără şi un medic pediatru ieşean care a suferit duminică, 27 septembrie, un anevrism cerebral şi s-a stins din viaţă. Familia pacientei de 50 de ani au făcut un gest admirabil într-un moment extrem de dificil. 
 
Astfel, în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, doi pacienţi, o femeie de 52 de ani şi un bărbat de 54 de ani, aflaţi de mai mulţi ani în programul de dializă, au primit şansa la o viaţă mai bună prin transplant renal.  
 
Pe lângă aceste două transplanturi, a mai fost realizată o intervenţie de la donator viu, un bărbat de 34 de ani primind un rinichi de la mama sa, în vârstă de 53 de ani. Bărbatul a fost depistat cu o boală imunologică în anul 2012, care a avansat necesitând începerea şedinţelor de dializă. Norocul acestuia a fost că mama sa a fost compatibilă, şi a putut să îi doneze un rinichi. 
 
De la începutul acestui an şi până acum, la Centrul Regional de Transplant Renal s-au efectuat 31 de astfel de intervenţii. 
 
Vă mai recomandăm şi: 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările