Tratamentele fitoterapeutice în cazul pancreatitei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pancreatita reprezintă îmbolnăvirea pancreasului şi se manifestă prin tulburări digestive, scaune cu diaree, balonări, greţuri, anorexie, dureri violente în partea superioară a abdomenului. Pentru tratamentul pancreatitei sunt indicate plantele cu proprietăţi colagoge şi acidifiante.

Pancreatita este o boală declanşată de alcoolism şi greşeli de alimentaţie. Pancreatitele pot fi acute sau cronice. Printre simptome se numără tulburările digestive, scaune diareice, balonări, greţuri, anorexie, dureri violente. Pancreatita se manifestă prin crize dureroase care pot dura până la patru zile. Cauzele principale ale bolii constau în consumul exagerat de alcool şi de alimente bogate în grăsimi animale. 

Pentru tratamentul pancreatitei, specialiştii în tratamente naturiste indică folosirea plantelor cu proprietăţi colagoge şi acidifiante. De exemplu, pentru uzul intern sunt recomandate infuziile cu herbă de păpădie, sânziene, flori de arnic şi muşeţel, decoctul din nalba de grădină. 

‘’În uz intern se folosesc infuziile din ameste de plante cu frunze, mentă, urzică, mesteacăn, herbă de păpădie şi coada calului, fructe de chimion şi rădăcini de cicoare şi valeriană. Din amestec se iau 2 linguriţe la 250 ml de apă clocotită, se infuzează acoperit 20-30 de minute şi se bea o cană cu ceai, fracţionată în câteva reprize pe zi. Se foloseşte şi macerat din rădăcini de obligeană sau gentiană galbenă. O lingură rasă se macerează peste noapte în 250 ml de apă rece. A doua zi se răceşte uşor, se strecoară şi se bea câte o înghiţitură de 6 ori pe zi, înainte şi după mese’’, explică prof. univ. dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, pe site-ul Farmacia Verde. 

În uz extern, se recomandă ca pe suprafaţa abdomenului, în zona pancreasului, să se ungă cu alifie de gălbenele. O importanţă deosebită o are şi regimul alimentar. 

‘’În primele zile de pancreatită acută se interzice orice alimentaţie pe cale bucală, care ar putea stimula secreţia pancreatică şi ar accentua durerile. După 4-5 zile se trece la o dietă orală semi-lichidă, bogată în glucide, formată din ceaiuri îndulcite şi sucuri nesărate din tomate, castraveţi, ridichi, cireşe, portocale şi lămâi, la care se adaugă fermenţi pancreatici şi vitamine liposolibile, AD, K’’, mai spune prof. univ. dr. Constantin Milică pe site-ul Farmacia Verde. 

Specialiştii mai recomandă ca în fiecare seară să se aplice pe partea superioară a abdomenului o compresă rece cu alcool, urmată de o compresă călduţă, ţinută timp de o oră şi o baie cu apă rece. 

FOARTE IMPORTANT: Orice simptome aveţi, cel mai important este ca în primul rând să vi adresaţi unui medic. Niciun tratament naturist nu înlocuieşte medicaţia recomandată de un doctor.

Vă mai recomandăm:

Nouă plante-prietene ale stomacului lovit de indigestie. Cum „îmblânzesc“ fructele de fenicul peştele, varza sau brânzeturile

Miracolele făcute de scorţişoară în tratarea diabetului: „S-a constatat o creştere de 20 de ori a capacităţii insulinei de a metaboliza glucoza“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite