Tovarăş al Cordunenilor, stăpân peste firma familiei Ponta. Personajul cheie din dosarul cumnatului premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Herţanu a apelat la un amic al interlopilor din Iaşi pentru a obţine fonduri europene Captură RTV
Iulian Herţanu a apelat la un amic al interlopilor din Iaşi pentru a obţine fonduri europene Captură RTV

Un afacerist controversat din Iaşi, Liviu Munteanu, ce în trecut dansa la petrecerile clanului Corduneanu şi avea discuţii telefonice cu cămătari din oraş, este implicat în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta. Liviu Munteanu a fost şi el reţinut de procurorii DNA în noaptea de marţi spre miercuri. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, dar şi preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.

Afaceristul ieşean Liviu Munteanu (57 de ani) este stăpân pe una dintre firmele prin care anchetatorii anticorupţie susţin că soţul surorii premierului Victor Ponta, şi acesta tot ieşean, ar fi obţinut contracte cu statul în mai multe judeţe din ţară, conduse în special de baroni PSD. La rândul său, acest cumnat al lui Ponta, Iulian Herţanu, originar din Iaşi, a plecat din municipiu după căsătoria cu sora premierului.

Relaţia de afaceri dintre ieşenii Liviu Munteanu şi Iulian Herţanu a devenit oficială în luna aprilie a anului trecut, atunci când primul dintre ei a preluat firma Grossmann Engineering Group într-un moment delicat pentru aceasta. Societatea care se înfruptase în anii anteriori din zeci de contracte pe bani publici din toată ţara, pe sume ameţitoare, era înglodată în datorii şi dată în judecată, la instanţele din mai multe judeţe ale ţării, de zeci de foşti parteneri de afaceri sau de autorităţi.

Munteanu, acţionarul majoritar peste firma familiei Ponta

Mişcarea în care a fost implicat Liviu Munteanu (foto) este mai mult decât bizară. Afaceristul ieşean a preluat

munteanu

firma aflată la ananghie pe 25 aprilie 2014, preluând calitatea de la cumnatul premierului. Tot atunci, Munteanu a devenit asociat majoritar al societăţii, cu 60% din acţiuni şi un aport la capitalul firmei de 232.040 de lei, acţiunile fiind preluate chiar de la Iulian Herţanu.

Celălalt acţionar era, potrivit datelor oficiale de la Registrul Comerţului, neamţul Reinhold Karl Grossmann, care avea un aport la capitalul social de peste 150.000 de lei.

Permutările din firma familiei Ponta aveau să continue în luna octombrie a anului trecut. Deşi mandatul lui Munteanu expira în 2018, acesta a făcut un pas înapoi pe 28 octombrie 2014, atunci când în locul său a devenit administrator un anume Florin Ilie Drăgan.

Liviu Munteanu a rămas însă acţionarul majoritar al firmei. Aparent un anonim, născut în judeţul Vaslui şi stabilit în Buzău, Drăgan este un apropiat de-al lui Herţanu, el fiind implicat în activităţile firmei şi în anii precedenţi, ca mandatar al neamţului asociat la Grossmann Engineering.

Este aceeşi firmă care, în asociere cu o altă firmă deţinută de rudele premierului Victor Ponta, a câştigat contractul privind extinderea reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, contract ce este vizat de ancheta procurorilor DNA Ploieşti.

Ce spun procurorii DNA - referat

În total, anchetatorii au realizat 14 descinderi, la finele cărora mai multe persoane au fost chemate la audieri. Herţanu a ajuns la audieri însoţit de mascaţi, acesta fiind audiat pentru mai multe ore.DNA efectuează cercetări privind comiterea unor infracţiuni de corupţie, dar şi de deturnare a unor fonduri europene. Printre cei implicaţi în acest caz se numără şi influentul deputat Sebastian Ghiţă, patronul România TV şi abonat la multe contracte de achiziţii publice ale statului.Împotriva acestuia a fost începută urmărirea penală pentru aderare la un grup infracţional şi a fost instituită măsura controlului judiciar. Tot la DNA au ajuns ieri şi Vlad şi Mircea Cosma, fiu şi tată, acuzaţi şi ei de aceeaşi infracţiune şi puşi sub control judiciar. Deputatul, 

Surse juridice au transmis în cursul zilei de ieri agenţiilor de ştiri că acuzaţia principală imputată celor implicaţi în acest caz este legată de firmele Grossmann Engineering şi Euroconstruct Trading, care au obţinut în asociere contractul de extindere a reţelei de canalizare a oraşului Comarnic. Grupul din care fac parte cei menţionaţi a ajuns în vizorul anchetatorilor pentru „însuşirea unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană, şi sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat“, au menţionat surse juridice pentru agenţiile de ştiri.

Potrivit surselor citate, aceştia au constituit un grup infracţional „pentru a acţiona în vederea câştigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect «Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic» - contract semnat la data de 13 ianuarie 2012 între Asocierea SC Grossmann Engineering Group SRL - SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL şi SC Hidro Prahova SA Ploieşti ( C.L.6 ), contract finanţat în mare parte din fonduri provenite de la Uniunea Europeană, respectiv pentru însuşirea unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană, şi sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat“.

Cine este ieşeanul Liviu Munteanu
 

Numele lui Liviu Munteanu a ajuns pentru prima dată cunoscut în Iaşi în anii 90, atunci când acesta a devenit revoluţionar cu acte în regulă. Tot atunci, presa a speculat şi despre prietenia sa cu fostul primar al Iaşului Bebe Onofraş, un alt personaj implicat de-a lungul timpul în mai multe scandaluri. Liviu Munteanu a avut relaţii apropiate şi cu nume importante ale lumii interlope din Iaşi.

La începutul anilor 2000, Liviu Munteanu participa la petrecerile clanului Corduneanu, alături de interlopi ca Ion Clămparu sau membri ai familiei lui Cosmos Tănase.În 2006, cămătarul Tiberiu Cristodorescu era interceptat de procurorii de DNA vorbind despre o întâlnire pe care ar fi avut-o cu Liviu Munteanu. În respectiva interceptare, Cristodorescu spunea că Munteanu „i-ar fi strecurat“ o informaţie conform căreia cămătarul ar fi fost influenţat de un procuror de la Crimă Organizată în cadrul unei declaraţii.

Dacă despre activităţile necurate ale lui Liviu Munteanu se ştiu destul de puţine lucruri, nu la fel se întâmplă în cazul fiului său, care îi poartă numele. Liviu Munteanu jr. a împuşcat, în 2006, mai multe persoane din Botoşani la ieşirea dintr-o discotecă. Reporterii „Adevărul“ au încercat să-l contacteze ieri pe Liviu Munteanu, însă acesta a avut telefonul închis pe tot parcursul zilei. 

La rândul său, prin intermediul firmelor pe care le-a deţinut, ieşeanul Iulian Herţanu a câştigat de-a lungul anilor foarte multe contractecu autorităţile locale, cele mai multe dintre acestea fiind din judeţele conduse de membri PSD.

Herţanu s-a mutat în Bucureşti după ce s-a căsătorit cu sora lui Victor Ponta, Alexandra Naum, aceasta preluând numele bărbatului din Iaşi. Iulian Herţanu şi mama lui Victor Ponta au fost, de asemenea, asociaţi în mai multe firme cu lipici la contractele publice.

În Moldova, firmele lui Herţanu au câştigat contracte în judeţele Suceava, Neamţ şi Vaslui, conduse de Cătălin Nechifor şi Dumitru Buzatu, ambii membri PSD.Judeţul Neamţ a fost condus până anul trecut de un alt fost membru sau apropiat al PSD, Culiţă Tărâţă, decedat între timp.

Mai puteţi citi:

Cum terorizează clanul Corduneanu Iaşiul încă din anii '90. Gruparea mafiotă funcţionează după reguli de tip Al-Qaeda şi are legături nefireşti cu lumea justiţiei

Averea colectată de bandele de hoţi ale clanului Corduneanu, descoperită cu ajutorul FBI. Interlopii au furat 1,6 milioane de euro din 34 de ţări

Fiul directorului de la Filarmonica Iaşi, audiat alături de un membru al clanului Corduneanu într-un dosar de trafic de droguri UPDATE

Clanurile care conduc Moldova. Cine sunt Corduneanu, Mararu sau Hassan

O femeie "le-a mâncat banii" Cordunenilor (UPDATE)

Reţeta Clanului Corduneanu de a scoate bani de pe urma hoţilor/ INTERCEPTĂRI ŞOC

EXCLUSIV Costel Corduneanu, de la medalii la cătuşe (VIDEO)

Clanul Corduneanu se regrupează pe Facebook după ce a scăpat de puşcărie

Vipurile interlopilor la petrecerile clanului Corduneanu (VIDEO ŞI AUDIO)

Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

Costel Corduneanu către un ofiţer de Poliţie: „Eu păstrez liniştea în oraş"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite