Tot mai mulţi copii din România sunt afectaţi de boli psihiatrice. Cauzele, explicate de doi reputaţi psihiatri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Institutul „Socola” din Iaşi
FOTO: Institutul „Socola” din Iaşi

Dr. Cristina-Elena Dobre, managerul al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi explică pentru „Adevărul” de ce creşte numărul de copii cu boli psihiatrice. Instituţia a înfiinţat un compartiment special de neuropsihiatrie infantilă.

Din ce în ce mai mulţi copii şi adolescenţi din România suferă de afecţiuni psihiatrice încă de la vârste fragede, suferă de tulburări de dezvoltare şi dezvoltă diverse alte boli din cauza consumului de substanţe interzise sau chiar din cauza faptului că sunt supuşi la bullying în mediile în care îşi duc viaţa de zi cu zi. O spune, pe baza statisticilor, o voce autorizată în domeniu: dr. Cristina-Elena Dobre, managerul al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi.

De altfel, ca un efect al situaţiei menţionate, Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi a inaugurat la începutul lunii iunie cel mai modern Compartiment de Neuropsihiatrie Infantilă din Regiunea de Nord-Est a ţării, destinat îngrijirii copiilor şi adolescenţilor cu afecţiuni psihiatrice. Compartimentul are 20 de paturi, iar cheltuielile pentru renovarea şi dotarea acestuia s-au ridicat la aproximativ 100.000 de euro.

Prin această investiţie, de fapt, institutul a început un amplu proces de dezvoltare a capacităţii de tratare şi îngrijire a copiilor şi adolescenţilor cu afecţiuni psihiatrice, operaţiune care necesită investiţii substanţiale atât în renovarea clădirilor, cât şi în asigurarea dotărilor necesare pentru creşterea aptitudinilor clinice în diagnosticul şi managementul de specialitate. 

„România se confruntă în acest moment cu o creştere a numărului de minori cu tulburări de dezvoltare de atenţie, precum şi din spectrul autist; cu o creştere a numărului de cazuri de copii şi adolescenţi care consumă substanţe psihoactive precum etnobotanice, droguri sau alcool şi cu o creştere a ratei de suicid sau ideaţie suicidară la copiii din familiile monoparentale sau în cele în care un părinte sau ambii sunt plecaţi în străinătate. În acest context, inaugurarea acestui compartiment specializat nu face altceva decât să demonstreze capacitatea de adaptare a institutului la provocările venite din sfera afecţiunilor psihiatrice întâlnite la copii şi adolescenţi”, a declarat, pentru „Adevărul”, dr. Cristina-Elena Dobre.

CIFRE ALAMANTE: 

600 de copii cu afecţiuni psihiatrice sunt trataţi anual la Socola

Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantilă este utilat şi dotat la standarde înalte, specialiştii de la Iaşi beneficiind de cele mai moderne instrumente pentru diagnosticarea şi tratamentul copiilor cu afecţiuni psihiatrice. „Acesta este primul pas în vederea înfiinţării unei secţii de sine stătătoare, cu 25 de paturi şi cu o linie de gardă care să răspundă prompt solicitărilor actuale. De asemenea, având în vedere şi faptul că prevalenţa bolilor mintale la copilul şi adolescentul din România ar putea deveni o povară asupra societăţii în ceea ce priveşte costurile economice în anii următori, considerăm că este foarte important să abordăm nevoile de sănătate mintală ale copiilor şi adolescenţilor în prezent, altfel existând riscul ca aceste costuri să fie mult mai mari în viitor”, a mai spus dr. Cristina-Elena Dobre.

Traumele din copilărie influenţează decisiv viitorul unei persoane

Şi alţi medici specialişti confirmă că situaţia a devenit alarmantă. Traumele copilăriei, fie ele de ataşament, fizice sau sexuale, emoţionale sau de altă natură, influenţează în sens negativ dezvoltarea psihică a copilului şi adolescentului, care-şi formează o mantie de protecţie împotriva răului, mergând chiar până la instalarea unor tulburări psihice cu repercusiuni în perioada de adult, spun specialiştii.

„Cei agresaţi vor dezvolta simptome psihice din spectrul anxietăţii şi depresiei, cu izolare socială, tulburări de somn şi alimentaţie, sentimente de devalorizare, stimă de sine scăzută, tulburări de concentrare a atenţiei, cu performanţe şcolare în scădere, absenteism şcolar şi chiar dependenţe de alcool şi droguri, simptome ce se agravează dacă nu sunt tratate şi care pot merge până la ideaţie şi tentativă suicidară”, a declarat medicul psihiatru Raluca Prepeliţă, de la Institutul de Psihiatrie „Socola”, pentru „Adevărul”. 

Comunicarea dintre copii şi adulţi poate fi cheia succesului, pentru ca rata de tineri cu afecţiuni psihiatrice să scadă, spun medicii. „Sunt copii şi adolescenţi care ajung în serviciile de sănătate mintală pentru tratament, fie psihoterapeutic sau chiar medicamentos, pentru simptome psihice apărute în urma experienţelor negative trăite, unii dintre aceştia necesitând tratament de specialitate de lungă durată. Ca adulţi, este necesar pentru sănătatea psihică a copilului să încercăm să stabilim o punte de comunicare între noi şi copil, care să-i întărească încrederea că are un sprijin necondiţionat în momentul întâmpinării unor dificultăţi în viaţa cotidiană”, a mai completat dr. Raluca Prepeliţă. 

În prezent, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi tratează anual, în medie, 600 de copii şi adolescenţi cu afecţiuni psihiatrice, numărul acestora fiind într-o continuă creştere.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Război în Ucraina. Mişcarea de rezistenţă ia amploare în teritoriile ocupate

Cinci alimente interzise bolnavilor de rinichi. Care sunt adevăratele otrăvuri din farfurie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite