Topul celor mai poluate oraşe din România. Contrar aşteptărilor, Bucureştiul este surclasat în clasamentul nefast de un oraş de provincie

Topul celor mai poluate oraşe din România. Contrar aşteptărilor, Bucureştiul este surclasat în clasamentul nefast de un oraş de provincie

FOTO: Iasul este campion la poluare

Un raport realizat de specialiştii Observatorului Român de Sănătate indică faptul că valorile maxime admise în ceea ce priveşte concentraţia de pulberi în suspensie este depăşită frecvent în marile oraşe din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit raportului făcut public în noiembrie 2018 de Observatorul Român de Sănătate, oraşul Iaşi este cap de listă în ceea ce priveşte poluarea.
 
Municipiul Iaşi face parte din cele 8 mari oraşe ale ţării care au cumpărat în ultimii 2 ani vehicule de transport în comun cu motoare Diesel, maşinile pe motorină fiind considerate responsabile pentru 70% din costurile poluării din trafic în România.
 
Observatorul Român de Sănătate, o organizaţie non-guvernamentală a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate din România şi estul Europei, desfăşurând studii de cercetare privind activitatea acestor servicii, evidenţiază faptul că aerul poluat omoară de 10 ori mai mulţi români decât accidentele rutiere. 
 
Potrivit specialiştilor ORS, peste 23.000 de români mor anual din această cauză, România fiind a 5-a ţară ca număr de ani de viaţă sănătoasă pierduţi din cauza aerului îmbâcsit. Oraşul Iaşi este cap de listă în ceea ce priveşte poluarea, analiza arătând că valorile limită de poluare au fost depăşite în 2017 timp de 83 de zile. 
 
Urmează Bucureştiul - cu 44 de zile şi Braşovul - cu 40.
 
 
Iaşiul nu a luat notă de trecere de la ORS
 
Cei de la ORS au realizat un clasament al municipalităţilor din România în ceea ce priveşte implementarea unor măsuri eficiente vizând reducerea poluării.
 
Analiza se bazează pe o grilă de evaluare cuprinzând 20 de indicatori. Concluzia este cât se poate de îngrijorătoare: niciuna dintre Primării nu a obţinut notă de trecere, Cluj Napoca fiind notată cu 4,7 puncte din 10, Timişoara, cu 4,5 puncte, iar Galaţiul cu 4,2 puncte. Iaşul are un punctaj identic cu al Bucureştiului, 3,6 puncte. 
 
Reamintim că la începutul lunii noiembrie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a înştiinţat Ministerul Mediului de la noi de declanşarea procesului Comisiei Europene împotriva României, pe motiv că în Bucureşti aerul este irespirabil. 
 
Astfel, ţara noastră riscă să plătească amenzi care, potrivit activiştilor de mediu, ar putea să ajungă la 400.000 de euro pe zi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările