Tomatele viitorului sunt crescute cu ajutorul curentului electric. Ce au descoperit cercetătorii de la USV Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Cu o producţie majorată şi costuri reduse, cercetătorii din Iaşi sunt convinşi că ideea poate fi preluată cu succes de fermieri, mai ales că tomatele obţinute astfel nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Tomatele viitorului sunt crescute cu ajutorul curentului electric. Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV Iaşi) au descoperit, după un studiu de trei ani la tomatele crescute cu ajutorul curentului electric, că producţia poate fi cu până la 70% mai mare. 

De asemenea, cercetătorii subliniază faptul că tomatele sunt mai ieftine, mai sănătoase decât cele la care se folosesc substanţe chimice şi mai ales stimulatori de creştere. 

Proiectul de cercetare, care îi aparţine doctorandului USV Iaşi, Mădălin Gheorghiţoaie şi coordonat de către prof. univ. dr. Vasile Stoleru este unic în România, iar folosirea curentului electric de joasă tensiune pentru stimularea creşterii şi dezvoltării tomatelor ar putea fi o alternativă reală pentru cultivatorii de legume. 

„Iniţial, am pornit cu nişte baterii pentru a demonstra funcţionalitatea ideii în faţa profesorilor. La curenţi mai puternici plantele erau afectate, li se oprea metabolismul, la curenţi mai slabi erau stimulate. 

Practic, prin această metodă inedită sunt stimulaţi hormonii naturali din fructe, care în foarte multe situaţii, în culturile clasice, sunt perturbaţi de anumiţi factori de mediu. Astfel, se evită substanţele chimice periculoase pentru sănătate, la care apelează unii legumicultorii”, a declarat Mădălin Gheorghiţoaie, doctorand al USV Iaşi. 

Pe parcursul cercetărilor s-a constat că producţia este mai mare cu până la 70%, iar costurile de producţie scad. 

„Curentul electric este asigurat de la orice priză cu 220 de volţi. Este transformat cu ajutorul acestor surse în curent electric continuu de joasă tensiune. Fiind stimulată activitatea lor din rădăcină, tulpină, apex sau din vârful de creştere, atunci planta lucrează permanent datorită acestor hormoni care se găsesc în mod natural. Fructul are peste 300 de grame, este un fruct de dimensiuni mari şi prezintă calităţi nutritive mai bune comparativ cu variantele tratate chimic. 

Datorită faptului că se utilizează curent electric continuu, la intensităţi mici, nu facem altceva decât să stimulăm activitatea hormonală în latura de creştere. Evităm 100% utilizarea hormonilor artificiali inevitabil, odată instalat sistemul, poate fi utilizat pe tot parcursul anului”, a punctat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, Facultatea de Horticultură a USV Iaşi.

Cu o producţie majorată şi costuri reduse, cercetătorii sunt convinşi că ideea poate fi preluată cu succes de fermieri, mai ales că, tomatele obţinute astfel nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce spune CTP despre revenirea lui Dragnea în PSD sau fondarea unui partid nou

Momentul în care elicopterul american aterizează în Piaţa Charles de Gaulle VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite