Tinerii din Iaşi i-au „dat gata” pe doctori cu ultima invenţie în materie de etnobotanice. Drogul de primăvară: „foiţa de cafea“ în ţigară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, pe internet s-au înmulţit „fumătorii de cafea“. La Iaşi, doi liceeni au ajuns la spital după ce au fumat „foiţă de cafea”.

De aproximativ două luni, pe piaţa din Iaşi, spun specialiştii consultaţi de “Adevărul”, a intrat un nou tip de drog, preferat în special de adolescenţi.

Comisarul Paul Ichim, coordonatorul de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi, spune că termenul generic pentru noua senzaţie tare a tinerilor se numeşte „foiţă de cafea” şi că, până acum, în capitala Moldovei, sunt înregistrate oficial două cazuri de consum al acestui drog. 

„Vorbim tot de substanţele psihotrope denumite generic etnobotanice, numai că e o schimbare de formă a substanţelor care produc efecte halucinogene”, ne-a spus Ichim.

E o schimbare de formă a substanţelor care produc efecte halucinogene Paul Ichim, comisar Centrul Antidrog Iaşi

În cele două cazuri la care face referire comisarul Ichim este vorba de doi elevi de liceu, de 16, respectiv 17 ani, un băiat şi o fată, care au ajuns la Spitalul de Copii “Sfânta Maria”. 

„Pacienţii aveau o stare euforică, de veselie, când au fost preluaţi de medici. Erau agitaţi, aveau probleme de respiraţie şi probleme cardiace. Au primit îngrijirile medicale necesare şi acum se află în afara oricărui pericol”, a precizat medicul de urgenţă Tudor Ciuhodaru. Cei doi elevi ar fi consumat “foiţă de cafea” după ce au ieşit de la orele de curs, cu prietenii.

La Iaşi, deşi comercializarea de etnobotanice a fost interzisă de mai mulţi ani, consumul nu a înregistrat scăderile aşteptate. Motivul este reprezentat de faptul că negoţul s-a mutat pe diferite site-uri, iar preţurile sunt din ce în ce mai mici. Oamenii legii spun că „foiţa de cafea“ este un drog produs în China şi că ajunge în România prin intermediul dealerilor din Franţa.

Moda „fumatului de cafea“ a renăscut în 2014

De la începutul anului, internetul s-a umplut de videoclipuri cu tineri americani care fumează „foiţă de cafea“, însă e vorba chiar de joint-uri rulate cu cafea măcinată sau chiar cu cafea boabe.

Deocamdată, nu e clar dacă „foiţa de cafea“ folosită de tinerii din Iaşi seamănă cu „foiţa de cafea“ fumată de americani, dar nu e exclus să fie vorba de cafea „îmbunătăţită“ cu etnobotanice. În orice caz, efectele secundare observate de medicii ieşeni se înscriu in lista de simptome descrie de americani: tulburări de respiraţie şi de ritm cardiac, stări de vomă, ameţeală, mergând până la halucinaţii şi convulsii.

Medicii din Charlotte, Carolina de Nord, spun că moda nu e nouă, dar în ultimele săptămâni s-a înregistrat o explozie de cazuri de  tineri care-şi oferă astfel senzaţii tari. Ar putea fi pur şi simplu o „ciudăţenie“ de pe internet, dar şi începutul unei mode dăunătoare.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Arestări într-o reţea de trafic cu etnobotanice care acţiona în Prahova şi Iaşi

Iaşi: Tinerii cumpără în continuare produse etnobotanice în timp ce prefectul se laudă că a închis toate magazinele de „vise“

Etnobotanice la liber în ciuda interdicţiilor

Primăria Iaşi a interzis comercializarea produselor etnobotanice

Prefectul de Iaşi, cumpărător de etnobotanice

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite