Test. Eficienţa măştilor cu supapă. Fizicianul Silviu Gurlui: „Un pericol major” VIDEO

Test. Eficienţa măştilor cu supapă. Fizicianul Silviu Gurlui: „Un pericol major” VIDEO

FOTO Facebook/Silviu Gurlui

Măştile cu supapă sunt recomandate doar în domeniul construcţiilor, pentru a proteja de praf. Aceasta este concluzia la care a ajuns un profesor universitar din Iaşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ieşeanul Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi, îndrumă populaţia să evite măştile de protecţie care au supapă. A ajuns la această concluzie după ce a desfăcut o astfel de mască şi a analizat mecanismul prin care intră şi iese aerul prin ea. 

Potrivit acestuia, masca cu ventil sau cea cu supapă rudimentară ajută mult doar persoana care o poartă, nu şi pe cei din jur. 
 
Potrivit acestuia, o folosire intensivă a acestei măşti duce la un pericol major. 
 
„Aerul expirat iese prin acel ventil liber, nu e filtrat, iar picăturile rezultate prin expiraţie pot conţine încărcătură virală mare”, subliniază fizicianul Silviu Gurlui. 
 
Acesta a adăugat faptul că aceste măşti ajută doar pentru reţinerea prafului. „Nu sunt măşti medicale, ajută doar pentru reţinerea prafului. Au o eficienţă de peste 95% la blocarea inhalării particulelor 0.3 micrometrice şi 100% pentru particulele de 10”. 
 
Astfel, măştile cu supapă sunt recomandate doar în domeniul construcţiilor, pentru a proteja de praf. 
 
Fizicianul a comparat supapa măştii cu o pompă de scos apă.
 
„Dacă vreţi comparaţie, ne gândim la pompa de scos apă. E clar, când expirăm, prin acest ventil iese majoritatea aerului. Aerul nu este filtrat la expirare deloc. Deci astfel de tipuri de măşti nu sunt bune pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru”, a scris pe pagina sa de Facebook fizicianul Silviu Gurlui.
 

Silviu Gurlui este profesor la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Are o experienţă de 22 de ani în cercetarea mediului şi a realizat unicul echipament din România care măsoară poluanţii în timp real.

Şi Ministerul Sănătăţii a transmis că măştile cu supapă nu sunt recomandate populaţiei pentru a evita răspândirea SARS-CoV-2. Aceste măşti sunt destinate lucrătorilor medicali şi industriali, pentru a preveni respiraţia prafului şi a particulelor, supapa închizându-se la inhalare. În schimb, supapa se deschide la expirare, ceea ce permite virusurilor să treacă în exterior.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările