Teiul lui Eminescu, un monument secular al naturii (FOTO)

Teiul lui Eminescu, un monument secular al naturii (FOTO)

Teiul lui Eminescu din Parcul Copou

Având o vârstă de peste 250 de ani, Teiul lui Eminescu este cel mai vechi arbore din Grădina Copou. Poetul Mihai Eminescu a dezvoltat o pasiune să scrie poezii şi să stea de vorbă cu bunul său prieten Ion Creangă la umbra copacului secular.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest arbore-monument a trecut peste o încercare grea la 4 august 1950, când Iaşiul a fost lovit de o furtună teribilă cu grindină. În urma vijeliei, ramura principală, precum şi alte crengi mari din coronament au fost rupte.

După trei ani de indiferenţă din partea autorităţilor vremii, serviciile primăriei au consolidat trunchiul în curele de metal, au sprijinit ramurile în console şi au umplut o scorbură de la baza trunchiului cu o plombă din nisip cu var şi ciment.


Dați click pe imaginile de mai sus pentru prima fotogalerie cu Teiul lui Eminescu

În 1990, Mandache Leocov, directorul de atunci al Grădinii Botanice din Iaşi, a primit sarcina de a revigora Teiul lui Eminescu. La scoaterea plombei din trunchi, s-a constatat că tot lemnul putrezise. În mod uimitor însă, două rădăcini aditive au crescut prin spaţiul lăsat gol şi s-au înfipt în pământ, fapt ce a permis arborelui să se hrănească în continuare. Conform premizelor lui Leocov, Teiul lui Eminescu ar trebui să mai trăiască între 50 şi 100 de ani.


Dați click pe imaginile de mai sus pentru a doua fotogalerie cu Teiul lui Eminescu

În faţa Teiului se află un bust al poetului Mihai Eminescu, sculptat de Ion Mateescu. Locul este vizitat zilnic de turişti şi este cunoscut în oraş drept un loc de întâlnire al îndrăgostiţilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările