Târgu Frumos ar putea deveni oraş 100% verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din primăvara viitoare locuitorii din Târgu Frumos şi din alte două comune ieşene se vor putea bucura de energie mai ieftină.

O companie din Grecia, în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" şi autorităţile locale va implementa parcuri eoliene şi fotovoltaice în judeţ. Prima „ţintă" a grecilor este chiar oraşul Târgu Frumos. În urma unei  şedinţe a Consiliului Local din oraş, care a avut loc chiar joia aceasta, şefii din localitate au votat în unanimitate alocarea unui spaţiu pentru parcul fotovoltaic.

„Consiliul Local, care poate fi privit ca mini-parlamentul din Târgu Frumos, a luat a decizie bună pentru comunitatea noastră. Singurul cost pe care va trebui să îl suportăm noi este alocarea terenului pentru amplasarea panourilor. Este vorba despre aproximativ două hectare. Cei de la compania care se ocupă de implementarea proiectului ne-au spus că nu vor solicita niciun ban", susţine Gheorghe Tătaru, primarul din localitate.

Ieşenii pot accesa bani pentru panouri solare şi pompe de căldură

Edilii din oraş aveau de mai mult timp în plan realizarea unui astfel de parc, dar proiectul lor nu a fost acceptat pentru finanţare. „Dacă am reuşi, acesta ar fi cel mai important proiect al administraţiei publice locale din Târgu Frumos", susţine edilul.

Conform reprezentanţilor Universităţii Tehnice, partener în cadrul proiectului, implementarea iniţiativei din localitatea ieşeană ar putea începe chiar din primăvara anului viitor. Astfel, printre primele instituţii care vor beneficia de energie mai ieftină sunt creşele, grădiniţele şi şcolile din localitate, urmând ca pe viitor proiectul să includă chiar şi iluminatul public sau consumatorii casnici.
Pe lângă Târgu Frumos, în judeţ vor mai fi construite parcuri eoliene sau fotovoltaice la Drăguşeni şi Darabani.

Echipa tehnică a proiectului este asigurată de specialişti de la Universitatea Tehnică. „Cei de la Montana Energy au contract cu Universitatea noastră pentru dezvoltarea de proiecte cu energie regenerabilă. Instituţia de învăţământ va încasa cel puţin 50.000 de euro, iar după racordarea la sistemul naţional, un procent de 0,5% va reveni tot Unversităţii. În plus, aceste parcuri eoliene vor reprezenta şi oportunităţi de practică pentru studenţi“, a explicat Corneliu Munteanu, reprezentantul UTI în cadrul proiectului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite