Dezmăţ religios într-o comună din Iaşi: muzică ortodoxă, la boxă, zi şi noapte. Primar: „Ce-aţi vrea să punem, manele? Suntem comună creştină"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul din Tomeşti a devenit celebru în România după ce a sfinţit o ţeavă de gaz
Primarul din Tomeşti a devenit celebru în România după ce a sfinţit o ţeavă de gaz

Locuitorii unei comune din judeţul Iaşi sunt nevoiţi să asculte non-stop muzică religioasă. Decizia ar fi fost luată chiar de către primarul Ştefan Timofte, după cum chiar el declară. Edilul subliniază faptul că se află la conducerea unei "comune creştine" şi că nu poate pune un alt gen de muzică. Nu de aceeaşi părere sunt şi locuitorii comunei, care spun că este deja prea mult.

În comuna ieşeană Tomeşti, muzica religioasă nu a fost oprită la finalul slujbei de Înviere din acest an, ci răsună în continuare în tot satul. 


Locuitorii comunei se plâng de faptul că sunt nevoiţi să asculte zi şi noapte muzică religioasă şi spun că, oricât de creştini ar fi, au nevoie şi de linişte. Nu de aceeaşi părere este însă şi primarul comunei, Ştefan Timofte. 

Contactat de reporterul „Adevărul”, edilul spune că decizia de a nu închide muzica religioasă a fost luată de el şi că nu poate pune alt gen de muzică. „Şi ce aţi vrea să punem? Manele? Noi punem muzică religioasă la Cruce. Suntem o comună creştină. Eu am luat decizia”, a spus, iritat, primarul Ştefan Timofte, înainte de a închide telefonul brusc. 

Locuitorii satului, mai ales cei care stau aproape de Crucea de la care răsună muzica religioasă, spun că este deja prea mult. Aceştia subliniază că nu este vorba de creştinism, ci de liniştea de care are nevoie orice om. 

„De două nopţi şi o zi, ÎN CONTINUU, răsună muzică religioasă asupra Tomeştilor de la Crucea de pe vîrful dealului. E ca şi cum cineva ţi-ar bate cu maiul un par în cap. Nu vorbesc ca un duşman al credinţei (cei care mă citiţi aici cred că v-aţi convins de asta), dar este PREA mult. Acelaşi lucru îl simt şi locuitorii satului, mai ales cei care sîntem în apropiere de Cruce.  Nu cred că se face un serviciu credinţei prin astfel de tîmpire cu muzică, fie ea şi religioasă. Ştiu că parohul Ion Teofil Leuştean locuieşte în oraş. L-aş invita să stea aici, să-l legăm de-un gard de ceva şi să asculte coruri bisericeşti zi şi noapte, să mă ierte, pînă-i sună apa-n cap. Poliţia locală sper să se sesizeze din oficiu. Pînă acum de coronavirus am scăpat, dar muzica asta la nesfîrşit, de aproape 48 de ore, ne dă gata”, a scris pe Facebook scriitorul Radu Părpăuţă, locuitor al comunei Tomeşti. 

Situaţia a ajuns şi la urechile poliţiei locale şi judeţene. Câţiva locuitori au făcut deja plângeri la 112, fapt confirmat de reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene Iaşi. Potrivit acestora, „situaţia va fi rezolvată în cel mai scurt timp. O să fie trimis un echipaj de la Poliţia Locală. Va fi luată boxa de acolo.”

Primarul Ştefan Timofte susţine că nu este nimic greşit în asta, mai ales că el se află la conducerea unei comune creştine. Tot acesta susţine că aşa se întâmplă în fiecare an în comuna Tomeşti. 

De menţionat este şi faptul că este vorba despre acelaşi primar care în urmă cu un an şi jumătate a cerut preoţilor sfinţirea unei aducţiuni de gaz ce deserveşte unei părţi a satului Vlădiceni. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite