Tabloul masacrului ecologic de la Iaşi. Un plan găunos, înţesat cu minciuni, 500 de tei ucişi fără remuşcări şi tunul imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copaci marcaţi pentru tăiere în Parcul Expoziţiei din Iaşi FOTO Facebook Florin Negrut
Copaci marcaţi pentru tăiere în Parcul Expoziţiei din Iaşi FOTO Facebook Florin Negrut

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita (PSD), refuză să răspundă la întrebări esenţiale în scandalul sutelor de copaci marcaţi pentru tăiere în Copou, una dintre cele mai celebre zone verzi ale României. În schimb, le pune etichete de "cretini", "bolnavi mintal", "isterici" şi "ciudaţi" ieşenilor care se arată revoltaţi de planul masacrului ecologic.

Mii de ieşeni şi-au arătat revolta pe Facebook, după ce, pe reţeaua de socializare au fost postate, la începutul acestei săptămâni, mai multe fotografii ai unor arbori din Parcul Expoziţiei din zona Copou marcaţi pentru tăiere.

Indignarea de pe internet s-a concretizat în întrebări concrete adresate şefilor Primăriei Iaşi cu privire la scopul acestei acţiuni. Municipalitatea a ieşit cu un comunicat de presă contradictoriu, prin care a încercat să acrediteze ideea că nu se taie "niciun arbore niciun arbore nici în Parcul Copou, nici în Parcul Expoziţiei" şi că ar fi vorba despre o acţiune "absolut normală", prin care "reprezentanţii Ocolului Silvic Iaşi evalează starea de sănătate a arborilor aflaţi în regim silvic de pe raza Municipiului Iaşi".

În acelaşi timp, primarul Gheorghe Nichita spune că, "dacă specialiştii spun că trebuie să tăiem, atunci tăiem". 

Specialiştii în silvicultură demontează, însă, simplu afirmaţiile şefilor municipalităţii, pe ideea că verificarea stării de sănătate a unor arbori nu se face prin marcarea acestora de către Direcţia Silvică, ci prin prelevarea unor mostre din interiorul copacilor.

Mai mult, specialiştii în silvicultură spun că ştampilele puse pe arbori au o singură semnificaţie: că au fost marcaţi pentru tăiere. "Eu am lucrat la începutul carierei mele ca inginer silvic. Şi vă pot spune clar, că există două tipuri de marcă a ciocanelor: simbolul pentagonal, care se foloseşte pentru marcarea cioatelor, şi ciocanul rotund, care s-a folosit în Parcul Copou şi în Parcul Expoziţiei şi care indică un singur lucru: marcarea pentru tăiere", a explicat Ionel Lupu, preşedintele Asociaţiei Dendro-Ornamentale ''Anastasie Fătu'' Iaşi.

Pe de altă parte, primarul Gheorghe Nichita a declarat într-o conferinţă de presă că habar n-are cine sunt aceşti specialişti, care ar trebui să evalueze starea de sănătate. "Dânşii se pricep să marchete şi cum. Probabil sunt nişte criterii tehnice", a spus primarul.

În total, au fost marcaţi, susţine Luminiţa Sălceanu, şefa de la Spaţii Verzi, 312 arbori (majoritatea tei şi câţiva castani porceşti) în Parcul Expoziţiei şi alţi 180 de tei în Parcul Copou. Revolta ieşenilor este generată, în primul rând, de faptul că cvasi-majoritatea arborilor marcaţi arată perfect sănătoşi. Chiar specialiştii în dendrologie afirmă că prezintă o condiţie fito-sanitară impecabilă.

Conform şefilor din Primărie, reprezentanţii Ocolului Silvic s-au ocupat de identificarea copacilor „bolnavi“. Răspunsul de la Ocolul Silvic nu coincide, însă, cu teoria aruncată pe piaţă de primărie. De altfel, şefii Direcţiei Silvice Iaşi au preferat să stea departe de scandal şi au evitat să răspundă la telefoane.

În singura intervenţie publică pe acest subiect, obţinută de ziaruldeiasi.ro, şeful instituţiei, Corneliu Parascan, a declarat că „a fost o prestare de servicii la solicitarea proprietarilor. Noi nu asigurăm asistenţa tehnică privind oportunitatea tăierilor. Nu stabilim noi ce se marchează şi ce nu deoarece nu avem abilităţi în sensul acesta, avem abilităţi doar în prestarea de servicii, cu ciocan silvic şi ulterior cu eliberarea documentelor. Proprietarul sau delegatul lui merge la faţa locului. În Parcul Expoziţiei s-au marcat 337 de arbori“. Cifra nu corespunde cu cea indicată de şefa de Spaţii Verzi.

În faţa întrebărilor presei, primarul Gheorghe Nichita a acuzat de rea-intenţie pe protestatari, care ar fi mânaţi de interese politice. "Primarul răspunde legal dacă un arbore cade în capul cuiva sau peste o maşină. Vreau să-mi cresc copiii în libertate. Da' nu toţi isterici care au făcut campanie negativă în ultimul an că se taie teii în Iaşi. Nişte cretini, că nu pot să-i numesc altfel. Sunt unii bolnavi mintal, nişte ciudaţi", a replicat edilul în conferinţa de presă.

În mediul online local, ieşenii comentează informaţia potrivit căreia, la mijloc s-ar ascunde interese ale oamenilor de afaceri de casă ai Primăriei. Potrivit acestora, Casa Vânătorului, restaurantul din mijlocul Parcului Expoziţiei, ar urma să fie demolată, iar pe locul acestuia ar urma să fie ridicat un centru de afaceri şi un hotel. Principalul "suspect" ar fi omul de afaceri Iulian Dascălu, "regele mall-uri", despre care circulă informaţii că ar fi preluat restaurantul. În plus, Iulian Dascălu a primit deja spre administrare din partea Primăriei Iaşi, în Parcul Expoziţiei un teren de 4.000 de metri pătraţi din cele 5,4 hectare cât are parcul inaugurat în 1923.

Terenul se află în imediata apropiere a Casei Vânătorului. Ca o "coincidenţă", dacă în restul parcului copacii sunt marcaţi disparat, în zona restaurantului şi a terenului adminstrat de Dascălu, arborii sunt marcaţi în linie, unul după altul.

Înţelegerea a fost făcută ca parte din controversata afacere Palas, la semnarea parteneriatului public-privat, în anul 2005. Dascălu a primit atunci peste 12 hectare de teren în spatele Palatului Culturii, suprafaţă care cuprindea inclusiv ştrandul municipal şi mai multe terenuri de sport. Primăria i-a dat lui Dascălu terenul din Parcul Expoziţiei pentru a reconstrui acolo zona sportivă distrusă pentru a face loc proiectului imobiliar. 

"Nu eu am vrut să construiesc terenurile de tenis. Nu e o afacere pentru mine. Primarul m-a obligat prin contractul Madison (n.r. - numele iniţial al proiectului Palas)", declara Iulian Dascălu în 2005.

"Nu există niciun fel de document astăzi emis de Primăria Municipiului Iaşi care să demonstreze că acolo se construieşte ceva. Că oamenii de afaceri gândesc la una sau la alta este altceva", a răspuns primarul Gheorghe Nichita întrebărilor privind posibilul tun imobiliar.

Grupul de iniţiativă socială "Iaşul iubeşte teii", a programat astăzi, 11 mai, de la ora 16.00, un miting de protest în Parcul Expoziţiei, la care şi-au anunţat intenţia de a participa sute de persoane.

Aceştia cer:

"1) DE-MARCAREA, prin cioplaj, a tuturor arborilor marcati cu bulina rosie în Parcul Expoziţiei şi Grădina Copou. Să se asigure că operaţiunea va fi efectuată de către aceleaşi persoane care cunosc traseul numerotării şi poziţia arborilor. Să se asigure că astfel de abuzuri - prin care ciocanul roşu pentru marcarea arborilor în regim silvic se foloseste arbitrar în spaţiile urbane - nu se vor repeta în Iaşi.

2) Sistarea imediată, până la întocmirea legală a Registrului Local al Spaţiilor Verzi, a oricăror acţiuni de tăiere / marcare înspre tăiere a arborilor din Parcul Expoziţiei, cât şi din alte scuaruri verzi, parcuri sau aliniamente stradale din Iaşi.

3) Respectarea LEGII (e.g., Legea 24/2007, Legea 182/2000), a interesului şi opiniei publice, precum şi a specialiştilor în dendrologie, arboricultură şi peisagistică în gestionarea spaţiilor verzi locale".

Pe aceeaşi temă:

Cum ne batem joc de Eminescu

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Satiră virulentă împotriva primarului din Iaşi. Un fost consilier local îi propune lui Gheorghe Nichita zece pseudo-proiecte, după ce edilul a admis haosul urbanistic

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite