Sute de persoane muşcate de animale, ‘’consultate’’ telefonic. Medicii nu mai au ser antirabic pentru tratarea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi a rămas de mai bine de o lună fără doze de vaccin antirabic. Peste 230 de oameni au fost muşcaţi de animale în această perioadă, iar medicii îi monitorizează zilnic, la telefon. Lipsa serului din spital a fost cauzată de faptul că Ministerul Sănătăţii a întârziat în stabilirea unui preţ pentru acest vaccin.

În ultima lună, telefoanele Cabinetului Antirabic de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, singurul loc din oraş unde se face imunizare împotriva rabiei, sună continuu. Oameni disperaţi după ce au fost muşcaţi de animale le telefonează zilnic medicilor pentru a-i ţine la curent cu starea lor de sănătate. Doctorii nu mai au de o lună de zile doze cu vaccin antirabic, ser care se face obligatoriu pentru prevenirea turbării.

''Vorbim zilnic cu ei la telefon, ei ne sună şi ne spun cum se simt. Îi întrebăm cum arată plaga, care este starea lor de sănătate. Pacienţii sunt speriaţi şi mereu ne întreabă când primim vaccin'', spune medicul Alexandrina Grădinaru, coordonatorul cabinetului antirabic. 

S-a ajuns în această situaţie după ce serul a fost trecut din categoria de vaccin în cea de medicament, iar Ministerul Sănătăţii a întârziat cu stablirea unui nou preţ. Nu mai puţin de 231 de persoane au fost muşcate în această perioadă şi ar fi avut nevoie de tratament. Medicii se tem pentru pacienii lor şi spun că vaccinul este vital. 

  ‘’Pacienţii sunt disperaţi şi pe bună dreptate pentru că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei. Necazul este că perioada de incubaţie, adică perioada care se scurge între momentul în care intră virusul în organism prin intermediul muşcăturii şi momentul în care apar primele semne de boală se poate întinde uneori şi la câteva luni’’, spune Daniela Leca, managerul Spitalului de  Boli Infecţioase din Iaşi. 

Infecţioniştii spun că boala este extrem de gravă şi dacă se declanşează, în cel mult 10 zile poate duce la deces.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi ţine legătura cu Ministerul Sănătăţii, dar nu ştie deocadată când se va rezolva situaţia. ‘’Discuţii încă se poartă cu producătorii, cu distribuitorii. Nu pot să vă spun deocamdată când se va rezolva situaţia. La nevoie, se va face o redistribuire din judeţele unde mai există’’, spune  Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. 

În medie, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, necesarul de vaccin antirabic este de 300 de doze. 

Vă mai recomandăm:

Persoanele muşcate de câini, în pericol. Vaccinul antirabic lipseşte din spitale

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite