Sute de părinţi îşi aduc copiii la moaştele Cuvioasei Parascheva de la Iaşi. Cei mici sunt deprinşi cu practicile religioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii care ajung la Cuvioasa Parascheva sunt în faşă, merg la grădiniţă sau la şcoală şi vin la sfântă împreună cu părinţii sau bunicii. Cei mici se roagă pentru note bune sau pentru rezultate deosebite la olimpiade.

Teodor (10 ani) şi Teodora (7 ani), doi fraţi de lângă Bârlad, au venit la Sfânta Parascheva să-i mulţumească pentru că părinţii şi-au găsit loc de muncă în străinătate. Copiii s-au trezit ieri dis-de-dimineaţă îndemnaţi de bunica şi de mătuşile lor care vin în fiecare an la hramul de la Iaşi. Neşansa a făcut însă să li se strice maşina şi să rămână în câmp o vreme. „Am crezut că nu mai ajungem şi bunica spune că numai sfânta a făcut minunea să plecăm, până la urmă, la drum”, a spus Teodora.

Elevă în clasa întâi, fetiţa a mai povestit că minunea cea mai mare făcută de cuvioasa de la Iaşi a fost să-l salveze pe fratele său de la rău. Teodor se juca într-o zi prin casă şi deodată dulapul a căzut peste el. „Dulapul era greu şi plin de haine, dar el nu a păţit nimic. L-a salvat sfânta şi acum am venit să-i mulţumim”, a adăugat copila. Teodor s-a speriat foarte tare atunci, dar bunica l-a învăţat să se închine şi să se liniştească pentru că „sfinţii şi Dumnezeu o să-l ocrotească”.

„Când ajungem la raclă spunem «Tatăl Nostru», ne închinăm şi îi rugăm pe sfinţi să ne ajute la şcoală şi să fim cuminţi”, a adăugat Teodor. Cei doi copii au aşteptat trei ore la rând şi nu au ieşit în afara gardului de protecţie instalat de Jandarmerie ca să nu-i certe cineva.

image

Lângă ei, Alexandru (9 ani), un alt copil care a venit la sfântă cu familia, a împărţit ieri aproape 100 de pachete pelerinilor ajunşi la Iaşi din toate colţurile ţării. Băiatul din Podu Iloaiei s-a învoit de la şcoală ca să vină cu mama sa la Cuvioasa Parascheva şi să dea de pomană oamenilor câte un sandviş, un măr şi trei sarmale. „Facem asta de doi ani şi de fiecare dată mă bucur că mama mă aduce şi pe mine aici. Pachetele le dăm de pomană pentru bunicii morţi şi pentru a primi şi noi ajutor de la Dumnezeu când avem nevoie”, a povestit băiatul. Ecaterina, o fetiţă de trei ani din Iaşi, a stat cu mama la rândul care duce la moaşte fără ca tatăl său să ştie, pentru că micuţa era răcită. Copila dansa şi ţopăia de bucurie după ce a coborât scările baldachinului care adăpostesc moaştele sfinţilor.

image

Ionela Apostolu, o femeie de 37 de ani din judeţul Tulcea, a venit anul acesta la Cuvioasa Parascheva cu tot cu fiica de un an şi jumătate. Fetiţa este „minunea familiei făcută de sfânta de la Iaşi”, după cum a mărturisit credincioasa. Ionela nu a reuşit să rămână însărcinată vreme de 15 ani după căsătorie. În ultimii cinci ani, de când a auzit de Cuvioasa Parascheva de la Iaşi, a venit să se roage şi aşa a rămas gravidă. „În 2013, am plecat de aici cu o bucurie imensă în suflet. Simţeam că o să pot face copii şi aşa s-a întâmplat. Îi mulţumesc din toată inima că mi-a dat această minune dumnezeiască pentru că soţul meu avea probleme mari şi nu am putut face copii atâţia ani”, a povestit femeia. I

onela a venit la Iaşi cu toate că fetiţa sa era răcită de câteva zile. Nici ea nu se simţea prea bine înainte de a pleca în pelerinaj, dar nu a renunţat să plece de acasă. „Am avut o săptămână de încercări înainte să plecăm la drum. Fetiţa a răcit tare, bacul cu care am trecut Dunărea ne-a dat emoţii pentru că apa era agitată, parcă eram pe Arca lui Noe. Acum, când am ajuns la raclă, fetiţa a luat-o în braţe pe Sfânta Parascheva. O pupa şi o strângea în braţe ca pe mama ei”, a completat credincioasa.

 Copiii care ajung la Sfânta Parasacheva nu ştiu cine a fost aceasta sau dacă a făcut minuni. Ei sunt învăţaţi de părinţi şi bunici că este bine să se roage pentru că aşa vor fi copii cuminţi, premianţi şi plăcuţi de oamenii din jur.

image

Pelerinii merg doi kilometri până la baldachinul sfinţilor


Până ieri după-amiază, pelerinajul de la Iaşi se soldase cu peste 220 de intervenţii medicale şi cu două amenzi contravenţionale. Pelerinii care au avut nevoie de ajutor medical prezentau anemii, hipotermii uşoare şi stări de leşin.

Dintre aceştia, 11 credincioşi au fost transferaţi către Spitalul „Sfântul Spiridon” pentru investigaţii amănunţite. Jandarmeria a amendat doi bărbaţi care deranjau publicul. Unul dintre ei, în vârstă de 19 ani, venit din Neamţ, a fost amendat cu 100 de lei pentru cerşetorie, iar celălalt, ieşean în vârstă de 38 de ani, a fost sancţionat cu 300 de lei pentru că a provocat scandal.

Rândul la moaşte avea ieri, înainte de închiderea ediţiei noastre, mai puţin de doi kilometri. Jandarmii estimau că rândul se va mări în cursul nopţii când erau aşteptaţi cei mai mulţi pelerini. Slujba de azi, oficiată pe o scenă amenajată pe Bulevardul Ştefan cel Mare, începe la ora 09.00 şi se termină la 13.00. Elevii din Iaşi nu au zi liberă primită de la inspectorat, însă, în funcţie de opţiunea reprezentanţilor şcolii lor, pot rămâne acasă.
 

Citeşte şi:

Rugăciune la Sfânta Parascheva. Mărunţişurile „made in China” nu lipsesc din corturile ridicate la Iaşi lângă moaşte

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite