Sute de copii cu boli psihice ajung anual la „Socola“ Iaşi unde sunt trataţi doar de doi medici specialişti: „Am scos posturi la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copil în spital. Sursa foto: superbebe.ro
Copil în spital. Sursa foto: superbebe.ro

Spitalul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi se confruntă cu o criză acută de specialişti pentru tratatea minorilor care ajung anual la unitatea medicală diagnosticaţi cu afecţiuni psihice din ce în ce mai grave.

Sute de copii pacienţi anual şi doar doi specialişti în psihiatrie infantilă, aceasta este situaţia cu care se confruntă Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi. Minorii ajung la spital, dar nu are cine să-i îngrijească, motiv pentru care conducerea instituţiei medicale ieşene trage un semnal de alarmă. Potrivit managerului Institutului de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi, Gabriel Oprişanu, de mai bine de şase ani se încearcă angajarea mai multor medici specializaţi în neuropsihiatrie infantilă. Până acum, însă, nimeni nu s-a înscris la concurs. 

„Noi funcţionăm cu doi medici, unul dintre ei având vârsta destul de înaintată. Pe de altă parte, este destul de mare numărul celor care ne cer ajutorul. Anual sunt în medie de 500-600 de copii pacienţi“, a spus dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi.

Situaţia de la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi este cu atât mai gravă cu cât unul dintre cei doi medici specializaţi în psihiatrie infantilă este aproape de pensionare. 

Formare profesională deficitară

Din cauza numărului mare de pacienţi, medicii, care sunt de trei ori mai puţini decât schema aprobată de la nivel central, nu mai pot face faţă solicitărilor. Potrivit oficialilor instituţiei medicale din Iaşi, principala cauză a penuriei de psihiatrii pediatri ar fi formarea profesională deficitară. 

„În decursul anilor trecuţi noi am scos la concurs posturi, dar nu s-a prezentat nimeni pentru că formarea profesională este deficitară pe această specialitate. Specializare se face doar la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti, nu sunt sigur dacă este şi la Cluj. Vom încerca să scoatem la concursul de rezidenţiat posturile noastre vacante pe psihiatrie infantilă“, a completat dr. Gabriel Oprişanu.

Directorul Institutului „Socola“ mai aduce în discuţie şi un alt factor care contribuie la criza de personal în domeniu. Potrivit cutumei încetăţenite, absolvenţii de Medicină caută să obţină posturi cât mai aproape de localitate de baştină, motiv pentru care Oprişan crede că este foarte greu pentru cadrele medicale specializate la Bucureşti să accepte să lucreze la Iaşi. Pe de altă parte, Universitatea de Medicină din Iaşi n-a avut niciodată în grila de învăţământ specializarea „Psihiatrie Pediatrică“. „Noi nu avem niciun rezident în specializarea psihiatrie pediatrică. Nu am avut niciodată un program de rezidenţiat în această zonă. Nu avem coordonatori pe activitate de rezidenţiat pe această specializare“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ivona Burduja, purtătorul de cuvânt al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi. 

Pacienţi trimişi la alte spitale

Formarea profesională deficitară se reflectă asupra pacienţilor şi a modului în care aceştia pot beneficia de tratament de specialitate. Faptul că la Institutul „Socola“ lucrează doar doi medici specialişti în acest domeniu face ca, după finalizarea programului de lucru al acestora, internările copiilor cu eventuale probleme să se facă în baza unui aviz telefonic. Practic, în momentul în care apare o situaţie urgenţă, cu un minor aflat într-o stare gravă, iar cei doi medici specialişti sunt liberi, medicul de gardă al spitalului ia legătura telefonic cu unul dintre ei pentru a cere ajutor de specialitate. „Aceasta este o disfuncţionalitate“, afirmă cadrele medicale de la „Socola“.

Chiar şi aşa, se încercă găsirea de soluţii suplimentare pentru minorii care au nevoie de ajutor. Managerul Oprişanu spune că, în funcţie de gravitatea situaţiei în care se află copiii, aceştia fie sunt trimişi în alte judeţe, fie sunt trataţi de medicii de la Spitalul „Sfânta Maria“ din Iaşi. „Am tratat oricum cazurile importante. Am redirecţionat spre judeţele în care mai sunt specialişti şi am lucrat şi încercăm să găsim soluţii cu medicii de la Spitalul «Sfânta Maria», unde există specialişti în psihiatrie pediatrică“, a declarat managerul Institutului de Psihiatrie Socola. 

Numărul minorilor care ajung la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi creşte anual cu peste 10%. Printre afecţiunile cel mai des întâlnite se numără autismul, dependenţa de telefoane mobile şi jocuri online, retard şi tulburări de învăţare, de limbaj sau schizofrenie. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite