Sute de absolvenţi şi studenţi cer demisia lui Tudorel Toader din funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO  Inquam Photos/Octav Ganea

O scrisoare publică prin care se cere demiterea lui Tudorel Toader din funcţia de rector a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a fost semnată de câteva sute de absolvenţi ai instituţiei.

Scrisoarea a fost realizată de Reset, un grup civic apărut după protestele din 2017, pentru absolvenţii şi studenţii care consideră că universitatea în care au învăţat nu se identifică cu imaginea ministrului Justiţiei.

Cei aproape 500 de absolvenţi şi studenţi care au semnat scrisoarea susţin că se simt obligaţi să ia atitudine şi să facă tot ce se poate pentru a readuce universitatea pe care au absolvit-o „la cota de încredere de care s-a bucurat până nu demult”.

Vă prezentăm mai jos scrisoarea:

„Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este cea mai veche universitate din România, iar pentru mulţi dintre noi, acum absolvenţi ai acestei Universităţi, a fost un motiv de mândrie să absolvim o universitate cu un asemenea prestigiu. Pentru noi a reprezentat un simbol pe care am încercat, pe cât posibil, să-l popularizăm şi să-l promovăm oriunde am fi în instituţiile în care lucrăm în România şi/sau în alte state europene şi nu numai.

În ultimii ani, am asistat şi am urmărit cu interes evenimentele care s-au petrecut în cadrul universităţii, iar alegerea în fruntea Ministerului de Justiţie din România a celui mai important reprezentant al acestei universităţi ne-a făcut să urmărim cu şi mai mare interes desfăşurarea evenimentelor. Pentru orice absolvent de universitate, alegerea rectorului într-o funcţie atât de înaltă constituie un prilej de mândrie şi un temei serios pentru a o recomanda celor care intenţionează să urmeze studii superioare.

Este regretabil că acest sentiment de mândrie s-a disipat, căpătând conotaţii ce ar putea fi catalogate stânjenitoare, atunci când am observat că cel ales ar trebui să consolideze statul de drept îl demolează, când cel care ar trebui să pună umărul la crearea unor legi în care cetăţenii statului respectiv să se simtă în siguranţă îl vulnerabilizează şi atunci când cel care ar trebui să-şi pună cunoştinţele în slujba binelui comun şi a evoluţiei societăţii nu face decât să fraternizeze cu cei care încalcă legile statului.

Mândria de a fi absolvent al Universităţii se transformă în discuţii lungi în care încerci, împreună cu alţi foşti colegi, să înţelegi ce se întâmplă şi cum a fost posibilă această degradare morală şi inversare a valorilor văzând cum cel mai de seamă exponent al unei instituţii-simbol, asimilate oraşului Iaşi, este lăsat să reprezinte în continuare un corp profesoral de elită, pe care mulţi dintre noi l-am văzut ca un model de competenţă, profesionalism şi verticalitate.

Noi considerăm că România a făcut progrese semnificative în ultimii ani în consolidarea statului de drept şi, chiar dacă nu suntem cu toţii absolvenţi ai facultăţii de Drept, putem înţelege efectele negative pe care le poate avea asupra imaginii Universităţii şi a societăţii în general asocierea activităţii academice (marcată de suspiciuni de plagiat) şi a celei ministeriale (caracterizată prin cele mai scandaloase iniţiative şi măsuri legislative) cu funcţia de rector.

Domnule profesor Tudorel Toader, ne este greu să ştim care este adevăratul motiv pentru care aţi ales să vă puneţi toate cunoştinţele acumulate în timp în slujba unei coaliţii care pune în pericol viitorul României în cadrul Uniunii Europene, dar şi al siguranţei noastre ca cetăţeni şi care zilnic, prin aproape orice decizie pe care o ia, asediază statul de drept şi sistemul judiciar.

În timpul mandatului dvs., ţara noastră a primit cele mai aspre critici şi chiar o rezoluţie din partea Parlamentului European. Comisia Europeană a criticat vehement demersurile legislative în contextul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) şi, cel mai recent, GRECO (organism al Consiliului Europei, la care am aderat în 1993!), a transmis cel mai dur raport primit vreodată de România de la mineriade încoace. Comisia de la Veneţia (al cărei membru sunteţi) a atras atenţia asupra toxicităţii modificărilor codurilor penale pe care le-aţi girat.

Ca absolvenţi ai Universităţii Cuza ne simţim obligaţi să luăm atitudine şi să facem tot ce ţine de noi pentru a readuce Universitatea pe care am absolvit-o la cota de imagine şi de încredere de care s-a bucurat până nu demult.

Noi, absolvenţi mai vechi şi mai noi ai Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, vă cerem în mod public demisia pentru prejudiciul de imagine pe care îl aduceţi unui simbol al învăţământului românesc, dar şi un simbol pentru fiecare dintre noi în parte.

Dacă această instituţie reprezintă ceva pentru dvs., dacă vreţi să o apăraţi şi să o protejaţi şi nu vreţi ca numele ei să fie asociat cu o coaliţie care legiferează şi guvernează numai în interes propriu, singurul gest de demnitate şi de respect ar fi renunţarea la funcţia de rector”, arată semnatarii scrisorii.

Absolvenţii UAIC care cer îndepărtarea lui Tudorel Toader de la conducerea instituţiei de învăţământ activează în prezent în mai multe domenii, precum învăţământ, cercetare, IT şi juridic.

La sfârşitul anului trecut, mai mulţi profesori ai UAIC  au solicitat Senatului instituţiei, tot prin intermediul unei scrisori deschise, să înceapă procedurile de demitere a rectorului, autosuspendat după numirea sa ca ministru.

Citiţi şi:

Zeci de profesori ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi cer revocarea lui Tudorel Toader din funcţia de rector

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite