FOTO Celebrul procuror ieşean Emilian Eva, cercetat de DNA pentru afaceri ilegale pe OLX cu tablouri falsificate, prezentate clienţilor drept autentice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilian Eva
Emilian Eva

Magistratul ieşean Emilian Eva, fost procuror al DNA şi devenit mai cunoscut pentru instrumentarea dosarului lui Dan Voiculescu, este audiat astăzi la sediul anchetatorilor anticorupţie din Capitală, fiind cercetat într-un dosar în care se arată că vindea obiecte de artă prezentate ca autentice şi care erau falsuri. DNA a descins la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, unde activează Eva, dar şi la casa şi biroul acestuia.

UPDATE 17.40 Emilian Eva a fost introdus în duba jandarmilor şi va fi transportat la sediul DNA, pentru a fi audiat. 

Procurorul Emilian Eva este audiat joi, 25 iunie 2015, într-un dosar aflat pe rolul DNA Bucureşti. Magistratul este cercetat într-un dosar de corupţie, pentru operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia lui, care aveau drept scop obţinrea unor sume importante de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dar şi pentru fals în declaraţii cu privire la averea pe care o deţinea (lipsind din declaraţii diverse obiecte de artă). Emilia Eva activează în prezent la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, în trecut el fiind procuror la DNA Iaşi, dar şi la structura centrală, unde a instrumentat mai multe dosare importante, printre care şi cel al lui Dan Voiculescu, care s-a finalizat cu condamnarea la 10 ani de închisoare a fostului parlamentar.

În acelaşi dosar, procurorii DNA Bucureşti fac percehziţii, astăzi, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, la biroul lui Emilian Eva, dar şi în casa în care locuieşte procurorul ieşean, aflată pe numele fratelui său, Lucian Eva, manager al Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi. Totodată, percheziţiile DNA Bucureşti în acest dosar au loc şi la o altă locuinţă din Iaşi unde ar fi domiciliul oficial al lui Eva, precum şi acasă la Eva Bianca Mădălina, fiica procurorului, studentă la Universitatea ”Al. I. Cuza”. 

image

DNA Bucureşti a descins la locuinţa din Iaşi a magistratului Emilian Eva. FOTO: Ionuţ Benea

Afaceri de sute de mii de euro

Potrivit unor surse judiciare, Emilian Eva introduce pe piaţa de artă din România şi tranzacţionează sub diverse forme, direct sau prin intermediari - prin case de licitaţii, magazine on-line, vânzarea directă către persoane interesate de investiţii în artă, exporturi în ţări din spaţiul comunitar - bunuri culturale mobile, prezentate drept autentice, despre o parte din acestea existând date că sunt false.

Anchetatorii mai susţin că, în intervalul noiembrie 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat nu mai puţin de 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

Principalii furnizori în afacerile derulate de Eva ar fi, conform aceloraşi surse, Dan Nicolae Tesloianu, doctor în cadrul Spitalului Judeţean „Sfântul Spiridon” din Iaşi şi cunoscut colecţionar de artă din oraş, precum şi Gabor Tegzes, samsar de opere de artă, care-şi desfăşoară activitatea preponderent în zona Transilvaniei. În plus, în afacerile ilegale pe care le derula, procurorul Eva ar fi fost sprijinit de către Ioan Eva (33 de ani), nepotul său, asistent medical în cadrul Spitalului de Boli Infecţionase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. De altfel, Ioan Eva locuieşte în aceeaşi casă cu Eva Bianca Mădălina, fiica procurorului, locuinţă în care DNA Bucureşti face astăzi percheziţii. 

Aceleaşi surse mai arată că, în cursul anilor 2014 - ianuarie 2015, Emilian Eva a achiziţionat de la Dan Nicolae Tesloianu un lot de 34 de tablouri ale căror fotografii au fost postate pe site-ul www.olx.ro sub numele unui utilizator nou cu contul “toppainting”. Cu privire la 31 dintre aceste tablouri a fost făcută menţiunea că proprietarul deţine certificate de autenticitate.

image

Descinderi la locuinţa din Iaşi a procurorului Emilian Eva. FOTO: Ionuţ Benea 

În activitatea comercială desfăşurată pe piaţa operelor de artă, Eva a interpus diverse persoane în trazacţionarea, respectiv cumpărarea de picturi, transportul, evaluarea şi expertizarea picturilor, exportul unora dintre aceste picturi, din două considerente: pe de o parte volumul mare de operaţiuni legate de identificarea vânzătorilor, respectiv a cumpărătorilor, deplasările repetate în municipiul Bucureşti în vederea evaluării acestor picturi, iar, pe de altă parte, pentru a se pune la adăpost de eventuala răspundere penală, conştient fiind că funcţia deţinută este incompatibilă cu acest gen de activităţi. Pe de altă parte, declaraţia de avere a lui Emilian Eva conţine date nereale sub aspectul obiectelor de artă deţinute.

Vă mai recomandăm:

Mărturia procurorului Emilian Eva, care a instrumentat dosarul lui Voiculescu: „Nimeni nu a venit să-mi dea vreo sugestie sau să-mi sugereze ceva“. Procurorul ieşean Emilian Eva, cel care a realizat rechizitoriul din dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, a vorbit pentru prima dată cu jurnaliştii despre dosarul ICA.

Emilian Eva, procurorul care l-a înfundat pe Dan Voiculescu, sancţionat pentru abateri grave de Consiliul Superior al Magistraturii. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis în octombrie 2014 sancţionarea fostului procuror Emilian Eva pentru abateri disciplinare grave.

EXCLUSIV Procurorul din dosarul ICA este acuzat de luare de mită prin intermediul amantei de la Iaşi. Magistratul Emilian Eva este acuzat că, prin intermediul unei avocate cu care a avut o relaţie amoroasă, ar fi obţinut la un preţ subevaluat o vilă aparţinând unui afacerist pe care-l cerceta. Pe 1 septembrie 2014, la DNA, a fost înregistrată o plângere penală pentru luare de mită, şantaj şi abuz în serviciu împotriva magistratului care a instrumentat dosarul ICA.


Triunghi amoros cu doi procurori şi o avocată. Un magistrat de la DIICOT îşi acuză colegul de la DNA de abuzuri după „o relaţie amoroasă pasageră”. Procurorul DIICOT Iaşi Radu Moisescu, în prezent suspendat din funcţie, îşi acuză colegul de la DNA, Emilian Eva, printr-un memoriu trimis şefilor, că îi plăsmuieşte anchete penale după ce a avut “o relaţie amoroasă pasageră” cu iubita sa.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite