Sume uriaşe decontate în sistemul sanitar pentru pacienţi morţi şi un spectru larg de servicii medicale fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi arată că, în 2017, doctorii şi farmaciştii din judeţ au decontat 8,9 milioane de lei pentru pacienţi morţi şi pentru un spectru larg de servicii medicale fictive.

Oficialii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi a publicat un raport privitor la cele 191 de controale efectuate în 2017. Au fost vizate spitale, farmacii, medici de familie, firme de îngrijiri la domiciliu şi în ambulatoriu din judeţul Iaşi. Suma totală imputată celor verificaţi în urma neregulilor descoperite se ridică la 8,9 milioane de lei. Comparativ, în 2016, discrepanţele descoperite „au costat“ doar 3,8 milioane de lei, iar în 2014 – 1,5 milioane de lei.

„Din suma imputată în 2017, s-au recuperat până pe 31 decembrie anul trecut peste 2 milioane de lei, iar pentru mai bine de 5 milioane de lei s-au deschis litigii. Subliniem că dintre categoriile de furnizori care au făcut obiectul controalelor CJAS, suma cea mai mare s-a imputat furnizorilor de medicamente - farmaciilor“, a declarat Monalisa Artenie, purtător de cuvânt al CJAS Iaşi.

Controale inopinate

Inspectorii CJAS au efectuat controale tematice şi neanunţate la furnizorii de servicii medicale din judeţ. Cele mai frecvente nereguli vizează raportări de servicii medicale la asiguraţi decedaţi, raportări de servicii medicale infirmate de pacienţi, nerespectarea programului de lucru şi lipsa documentelor justificative pentru eliberarea de reţete sau dispozitive medicale. „Aceste controale au rolul de a verifica respectarea legislaţiei ce reglementează condiţiile acordării serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale către asiguraţi, accesibilitatea serviciilor medicale pentru asiguraţi precum şi asigurarea funcţionării optime a sistemului de asigurări de sănătate“, a adăugat Artenie.

Pacienţi „decontaţi“ fictiv

Reprezentanţii CJAS arată în raportul citat că unii dintre medicii de familie a căror activitate a fost controlată nu respectă programul de lucru, înscriu asiguraţi pe listele proprii fără să aibă o cerere de transfer întocmită de respectivii şi eliberează concedii medicale fără să respecte prevederile legale. Pe de altă parte, unii medici de familie raportează servicii medicale la asiguraţi care figurează decedaţi. În ambulatoriile clinice şi paraclinice din judeţ, inspectorii au arătat că o serie de servicii medicale raportate nu s-au efectuat în realitate. Neregula a fost identificată în urma unui sondaj telefonic în care au fost contactaţi pacienţi cărora, teoretic, li s-au acordat îngrijiri medicale.

„Disfuncţionalităţile la această categorie de furnizori sunt: raportare de servicii medicale pentru pacienţii care în aceeaşi perioadă figurează internaţi în spitalizarea continuă; nerespectarea programului de lucru, suprapunerea programului de lucru peste programul de gărzi. Pacienţii intervievaţi în urma sondajului telefonic au infirmat consultaţiile raportate“, se precizează în raportul citat.

Concedii acordate ilegal

La medicii stomatologi verificaţi, inspectorii CJAS Iaşi au identificat raportări duble, în aceeaşi zi, pe acelaşi dinte al asiguratului. În spitale, în urma controalelor, s-au găsit documente medicale completate incorect şi incomplet, concedii medicale eliberate ilegal, respectiv suprapunere de servicii medicale la pacienţi care figurau internaţi continuu şi care primeau şi servicii pe internare de zi. În farmaciile controlate, CJAS Iaşi a descoperit diferenţe între cantitatea de medicamente ieşită din unităţi şi cantitatea de medicamente raportată în sistemul informatic.

„S-au identificat prescripţii medicale eliberate de farmacie cu toate că nu respectau regulile de prescriere şi eliberare a reţetelor prevăzute de legislaţia în vigoare; nerespectarea programului de lucru; reţete eliberate fără toate datele obligatorii; raportare eronată de consum de medicamente“, se mai nuanţează în raportul CJAS Iaşi.

Citeşte şi:

CNAS: Dosarul electronic va deveni obligatoriu în toate unităţile sanitare începând cu anul 2019

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite