Sufletele abandonate din Iaşi se întâlnesc la Căsuţa Pisicească. „Reginele” cu blană îşi caută stăpâni  FOTO

Sufletele abandonate din Iaşi se întâlnesc la Căsuţa Pisicească. „Reginele” cu blană îşi caută stăpâni  FOTO

FOTO Facebook/Căsuţa Pisicească

Salvate de pe stradă, de la tomberoane sau din mâinile stăpânilor care nu le mai voiau, pisicile şi-au găsit loc în Căsuţa Pisicească, acolo unde sunt îngrijite de Adina, Gianina. Cu ajutorul acestora, „reginele” cu blană îşi caută stăpâni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Căsuţa Pisicească este singurul adăpost de pisici din Iaşi. A luat naştere la iniţiativa Adinei şi Gianinei, două iubitoare de pisici, care au grijă, în fiecare zi, de cele peste 100 de suflete care depind de ele. 
 
Adina şi Gianina s-au cunoscut pe grupurile dedicate iubitorilor de pisici. Ambele salvau „regine” cu blană şi s-au gândit să facă un loc special dedicat acestor animale. 
 
Padocul are două locaţii, una de vară şi alta de iarnă. Cea de vară este la marginea satului Ciurbeşti, din comuna ieşeană Miroslava. Acolo, pe timpul zilei „reginele” cu blană se plimbă pe câmp, se joacă, se urcă în copaci, iar seara, când sunt chemate, se adună toate în adăpost. 
 
Acum, pe timp de iarnă, când până şi animalele blănoase au nevoie de mai multă căldură, pisicile sunt îngrijite la locaţia din Bucium, jud. Iaşi. 
 
„Acolo sunt două camere. Într-o cameră stau pisicile adulte, iar în altă cameră stau pisicile paralizate. Mai avem şi o încăpere mai mare, noi îi spunem foişor, acolo stau pisicile adoptabile. Am făcut foişorul cu ajutorul strângerii de fonduri de pe Facebook”, spune Ştefana Biana Nazare.

Tânăra este voluntar la Căsuţa Pisicească, acolo unde merge ocazional, în weekend-uri, atunci când are timp liber. Le ajută, alături de alţi voluntari, pe Adina şi Gianina, iniţiatoarele „Căsuţei”. 
 

Muncă voluntară pentru 110 suflete

Aproximativ 110 pisici sunt în grija iubitoarelor de animale de la Căsuţa Pisicească. Dintre acestea, 50-60 sunt pentru adopţie. 
 
„Nu suntem asociaţie, nu obţinem bani din activitatea asta. Toată mâncarea şi toate cheltuielile aferente întreţinerii pisicilor şi căţeilor privin de la cele maxim 30-40 de persoane care susţin lunar activitatea noastră, de aceea deseori ajungem să «cerşim» mâncare pentru pisici”, spun reprezentanţii padocului.
 
Pentru ca cele 110 pisici să aibă parte de o îngrijire cât mai bună, iubitoarele de animale îşi dedică ore impotante din timpul lor liber. Astfel, se împart între locurile de muncă care le ocupă 7-8 ore pe zi şi activitatea de la Căsuţă.
 
„Fiecare dintre noi lucrează full-time. Zilnic, la Căsuţă, este nevoie de 2-3 ore. Sâmbăta stăm cam 6 ore cu pisicile, iar duminica stăm de pe la 8.00 până la 12.00. Necesită timp. Dacă e nevoie, luăm şi acasă pisici. Dacă este o pisică care are nevoie de îngrijire specială. De exemplu, deplasările la veterinar sau transportul pisicilor spre adoptatori durează”, spune Ştefana Bianca Nazare.
 
Potrivit acestora, pisicile sunt ale tuturor şi ale nimănui, adică provin din abandon, de pe străzi, de la tomberoane.
 
„Avem chiar şi pisici care au fost părăsite de stăpâni după 10 ani de stat în casă. În limita spaţiului şi a posibilităţilor financiare, încercăm să ajutăm cât şi cum putem. Unele pisici au trecut prin situaţii foarte grele, altele au făcut foame pe străzi. Când au ajuns la noi, aceste episoade urât s-au terminat”.
 
De exemplu, pisica Renatte a fost găsită la tomberon, la începutul acestui an, mai mult moartă decât vie. Era slabă şi plină de râie. „A fost pusă pe picioare, însă de când am preluat-o am sesizat că ceva nu e în regulă cu respiraţia ei. Am dus-o la Centrul de Imaginistică şi am aflat că suferă de astm. De asemenea, are şi probleme cu glanda tiroidă sau posibil o boală metabolică. 
 
Nu ştim dacă cineva îşi va asuma să o adopte, însă, cine va decide asta nu va regreta. Este o pisică minunată, căreia i se citeşte pe chip suferinţa prin care a trecut şi încă trece. În urma problemelor de sănătate pe care le-am descoperit, ne este clar că a fost abandonată la gunoi”, scriu iubitorii de pisici de la Căsuţa Pisicească. 
 
Pisica Renatte     FOTO Facebook/Casuta Pisiceasca
 

„Am văzut multe poveşti de dragoste între pisicuţe şi oameni”

 
„O pisică înfrumuseţează viaţa într-un mod cu totul neaşteptat. În toată perioada aceasta, am văzut la Căsuţa Pisicească foarte multe poveşti de dragoste între pisicuţe şi oameni. Inclusiv între oameni care au venit să adopte pentru altcineva şi de care s-a lipit un sufleţel.
 
Orice stăpân este responsabil să-şi sterilizeze animăluţele. Orice pisică nesterilizată produce în viaţa ei sute de pui, care atunci când ajung pe stradă suferă. Mor bolnave sau călcate de maşini. Noi facem tot ce putem să salvăm cât mai multe, dar e imposibil fără efectul sterilizării”, mai spune Ştefana Bianca Nazare. 
 
Iubitorii de pisici pot afla mai mult detalii despre adopţie sau despre cum pot susţine financiar această activitate de pe pagina de Facebook Căsuţa Pisicească. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările