Studenţii care stau la cămin în atmosferă de anii '90. „Geamurile nu se închid. Punem cearceafuri ca să nu intre frigul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căminul C6 din Campusul Studenţesc „Titu Maiorescu” din Iaşi
Căminul C6 din Campusul Studenţesc „Titu Maiorescu” din Iaşi

Stundenţia a devenit o adevărată provocare pentru tinerii cazaţi într-un campus studenţesc din Iaşi. Găsesc singuri soluţii pentru frigul care intră printre geamurile vechi, iar condiţiile sunt, spun ei, ca pentru anii '90.

Studenţii cazaţi în Căminul C6 din Campusul Studenţesc „Titu Maiorescu” al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) se plâng de condiţiile în care trebuie să trăiască, deşi costurile pe care le suportă nu sunt diferite de cele pe care trebuie să le plătească un student cazat într-un cămin modernizat.

În unele camere, deşi sunt 5 paturi, sunt doar 4 dulapuri. Geamurile din lemn nu se închid, iar studenţii spun că sunt obişnuiţi să vină ei cu soluţii pentru a putea sta în condiţii cât de cât decente. „Căldura este cu porţia, seara este destul de răcoare în cameră, poate şi din cauza geamurilor care nu se închid bine. Pe lângă faptul că mobilierul este vechi, nu există dulapuri pentru 5 persoane, câte locuri sunt într-o camera, ultimele două persoane cazate fiind nevoite să împartă un dulap. Paturile se mişcă foarte tare şi scârţâie de trezeşti toată camera când ai ore de la 08.00, plus că unele saltele sunt tari şi ies arcurile din ele”, mărturiseşte Diana Todirică, studentă în anul IV la Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi cazată în căminul C6.

Pentru a nu fi nevoiţi să stea în frig, studenţii pun cearceafuri în geamuri, astfel mai opresc din aerul rece care ar putea să intre în camere. Un student plăteşte pentru aceste condiţii 120 lei/lună. 

cămin

În schimb, pe site-ul uaic.ro, căminele din acest campus studenţesc sunt prezentate ca fiind modernizate. „Căminele dispun de grupuri sanitare modernizate, bucătării şi săli de lectură.”

Studenţii sunt, însă, de altă părere, la aceste „grupuri sanitare modernizate”, „din cauza faptului ca ţevile de la scurgere sunt vechi, se inundă adesea duşurile”, mărturiseşte Diana Todirică. 

baie

Modernizarea, amânată de la un an la altul

Mai mult decât atât, o bucată din tavanul din camera de duşuri de la etajul al III-lea al căminului C6 s-a prăbuşit anul trecut, dar nici după acest incident nu a început reabilitarea. 

Se pare că acest cămin ar face, alături de alte două cămine, obiectul unui proiect de reabilitare şi modernizare. Potrivit Opinia Studenţească, căminele C6, C7 şi C8 din Campusul „Titu Maiorescu” au fost înscrise, în 2017, într-un program de reabilitare ale cărui acţiuni ar fi trebuit să înceapă în octombrie 2018, dar au mai fost amânate încă un an. 

A trecut un an de la acea amânare, iar condiţiile din cele trei cămine sunt aceleaşi. Reprezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au încredere, însă, că reabilitarea celor trei cămine ar putea începe în 2020.

„În acest moment, proiectul «Reabilitarea, modernizarea, supraetajarea cu un nivel şi dotarea căminelor C6, C7, C8 din Complexul Studenţesc „Titu Maiorescu” al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi», în valoare de peste 40 de milioane de lei, se află pe lista sinteză la Compania Naţională de Investiţii. După adoptarea bugetului pentru anul 2020, avem încredere ca va fi procedurată licitaţia pentru proiectare şi execuţie”, a declarat Tudorel Toader, Rectorul UAIC. 

În cele patru cămine din Campusul Studenţesc „Titu Maiorescu” din Iaşi (C5, C6, C7 şi C8) sunt în jur de 2000 de locuri de cazare, camerele fiind de câte cinci locuri.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite