Studenţi săltaţi de mascaţi cu un autobuz şi duşi la audieri. Nou dosar de corupţie pentru examene cumpărate la UMF Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 20 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” din Iaşi au fost audiaţi de procurorii ieşeni într-un nou dosar de corupţie instrumentat împotriva unor cadre ale universităţii. Ionuţ Benea

Universitatea de Medicină din Iaşi este vizată de un nou dosar de corupţie după ce mai mulţi studenţi, în jur de 20, au fost ridicaţi de forţele speciale ale Jandarmeriei şi duşi cu un autobuz la audieri. Ancheta este instrumentată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi iar potrivit unor surse juridice acuzaţiile pe care procurorii le-ar viza sunt de luare, respectiv dare de mită. Aceleaşi surse au menţionat că, până la acest moment, procurorii ieşeni nu au formulat acuzaţii oficiale faţă de niciuna dintre persoanele vizate, cercetarea penală efectuându-se in rem, adică asupra faptei.

Cei aproximativ 20 de studenţi care au fost ridicaţi de jandarmi au fost audiaţi în cursul zilei de miercuri, suspectându-se faptul că ar fi oferit mită pentru a promova un examen de restanţe. Ei învaţă la Colegiul de Teh¬nică Dentară, ce aparţine de UMF, şi unde se pregătesc tehnicienii care realizează ulterior proteze şi care lucrează în laboratoarele de profil. Contactat telefonic de „Adevărul”, procurorul Alexandru Pecincu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, a menţionat că ancheta nu are caracter public în acest moment, refuzând să ofere alte informaţii referitoare la suspiciunile concrete pe care le au anchetatorii.

Documente solicitate de la decanat

Studenţi care susţineau examene în corpul din care au fost ridicaţi colegii lor şi duşi la audieri au confirmat faptul că aceştia au fost transportaţi la Parchet cu un autobuz, catalogând acţiunea procurorilor ca fiind una „discretă”.

La rândul lor, reprezentanţii UMF Iaşi a confirmat acţiunea derulată de anchetatori, menţionând însă că nu deţin informţii concrete cu privire la suspiciunile pe care le au procurorii. Rectorul Viorel Scripcariu a menţionat că anchetatorii ar fi solicitat documente şi de la decanatul Facultăţii de Medicină Dentară, unde învaţă studenţii care au fost ridicaţi de „mascaţi”. La rândul ei, Norina Forna, decanul acestei facultăţi a precizat că „aşteptă o informare oficială de la anchetatori” şi că studenţii care au fost ridicaţi ar fi din cei care susţineau examene de restanţă. Se vehiculează că de anchetă ar fi vizat şi cadrul universitar Nicolae B., de la UMF, însă împotriva acestuia nu a fost adusă, oficial, nicio acuzaţie până la acest moment.

Nu este prima anchetă derulată împotriva unor cadre al UMF Iaşi acuzate că ar lua bani de la studenţi, în schimbul notelor. La începutul anului trecut, profesorii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ au fost reţinuţi de DNA fiind acuzaţi că percepeau un tarif de 100 de euro de la studenţii lor, pentru a-i promova la examene. Cei doi au fost trimişi în judecată şi, între timp, eliberaţi. UMF Iaşi a mai fost în mijlocul unor scandaluri de corupţie, fostul rector, Vasile Astărăstoae, dar şi actualul director administrativ, Daniela Druguş, fiind judecaţi în prezent într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Suceava. Tot la UMF a predat şi fostul conferenţiar Dumitru Păduraru, cel care a fost condamnat recent, la închisoare cu suspendare, după ce ar fi cerut favoruri sexuale de la o studentă, tot în schimbul unor note favorabile.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite