Cum este văzută întoarcerea lui Tudorel Toader în funcţia de rector la „Cuza“ Iaşi: „Ar trebui să experimenteze şomajul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi FOTO Adevărul
Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi FOTO Adevărul

Reporterii „Adevărul“ au luat pulsul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC), acolo unde Tudorel Toader este încă rector, funcţie din care s-a autosuspendat în ianuarie 2017, atunci când a obţinut portofoliul de ministru al Justiţiei.

O eventuală întoarcere a lui Toader în fruntea celei mai importante instituţii de învăţământ superior din Moldova pare a le fi indiferentă atât studenţilor, cât şi angajaţilor din sectorul administrativ. Un sondaj ad-hoc făcut de reporterul „Adevărul“ pe holurile UAIC în dimineaţa zilei de joi, 18 aprilie, arată că studenţii abia ştiu cine este Tudorel Toader.

Dintre cei 13 studenţi care s-au oprit să răspundă la întrebarea „Ce părere aveţi despre întoarcerea lui Tudorel Toader în funcţia de rector al universităţii?“, şapte au replicat fie că nu ştiu cine este Tudorel Toader, fie că nu prea ştiu politică sau că nu-i interesează, fie că oricum nu înţeleg exact ce se întâmplă la nivelul conducerii instituţiei de învăţământ.

„Nu am auzit de Tudorel Toader“

„Nu ştiu cine e rector şi nu mă interesează“, spune un tânăr care face Facultatea de Marketing. Un altul, de la Facultatea de Geografie, declară că nici nu ştia că Toader nu mai este rector, pentru că a rămas în urmă cu veştile. „Nu am auzit de Tudorel Toader, nu ştiu cine e rector. Cine e?“, întreabă o studentă de la Facultatea de Litere, asemenea alteia de la Asistenţă Socială.

Alţi patru dintre studenţii chestionaţi consideră că Tudorel Toader n-ar trebui să se întoarcă pe funcţie la Iaşi pentru că nu este moral ce a făcut în calitate de ministru al Justiţiei, îşi urmăreşte doar propriile interese şi pune studenţii pe planul secund. Unul dintre ei crede că Toader „ar trebui să experimenteze şomajul“. „E imoral ce face. Dacă s-a băgat în politică şi a ales să fie de partea partidului, n-ar trebui să se mai întoarcă aici. Mi se pare că doar îşi face jocul şi nu-l interesează soarta universităţii“, este de părere un tânăr de la Facultatea de Filosofie.

„Orice om greşeşte“

Alţi doi studenţi cred că ministrul Justiţiei n-a încălcat legea şi că a făcut greşeli la fel ca orice alt politician, fapt pentru care ar trebui privit cu înţelegere. „Se speculează că ar face tâmpenii prin justiţie. Acum, nu suntem noi în măsură să-l judecăm pentru că nu ştim exact ce-a făcut. Cred că a şi muncit în funcţia asta, deci nu putem spune că a ajuns acolo şi a făcut numai lucruri urâte şi i-a călcat pe toţi în picioare. Orice om greşeşte şi, dacă stăm să analizăm fiecare politician, vom vedea că toţi au făcut ceva neplăcut“, consideră o studentă de la Facultatea de Fizică ai cărei părinţi au terminat Dreptul.

Toţi cei 13 studenţi care au stat de vorbă cu reporterul cred, totuşi, la unison că rectorul unui instituţii de învăţământ superior ar trebui să fie un model pentru studenţi.

Reporterul „Adevărul“ a consultat şi două angajate ale universităţii din sectorul administrativ, surprinse văruind tulpinile copacilor din faţa clădirii. Despre eventuala întoarcere a rectorului nu ştiu prea multe. „Sincer să spun, nu ştiu şi nici nu mă interesează. Credeţi că e importantă părerea noastră? Noi suntem doar nişte femei de serviciu. Nu ne ia nimeni în seamă“, ne-a spus una dintre ele.

Citiţi şi:

Profesorii de la „Cuza“ se revoltă faţă de rectorul suspendat Tudorel Toader. Protest anunţat pe treptele universităţii

Studenţii la Drept din Iaşi critică dur ordonanţa rectorului Tudorel Toader. „Ca viitori practicieni, privim cu îngrijorare şi indignare situaţia actuală“

Academicienii din Iaşi vor protesta în faţa Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ faţă de modificările legilor justiţiei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite