Stresul la locul de muncă, a doua cea mai frecventă problemă de sănătate, după durerile de spate. Care sunt meseriile cele mai expuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Semnele Timpului
FOTO Semnele Timpului

Stresul la locul de muncă a devenit o problemă îngrijorătoare, spun medicii psihiatri, fiind a doua cea mai frecventă afecţiune cu care se confruntă angajaţii, după durerile dorsale. Aceasta afectează aproximativ 30% dintre europeni şi duce la declanşarea unor afecţiuni grave.

Cele mai multe probleme generate de stresul la locul de muncă sunt, conform unei analize realizate de medicii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, insomnia, migrena, gastrita, rectocolita hemoragică, astmul bronşic, afecţiunile endocrine, bolile cardiovasculare, mergând până la deces, ca urmare a instalării sindromului burnout.

„Schimbările de comportament care acompaniază creşterea nivelului de stres includ consumul mai mare de tutun, alcool şi stupefiante, precum şi tulburările comportamentului alimentar (bulimie, anorexie). Consecinţele distresului în plan psihologic sunt reprezentate de tulburări anxioase, depresive (cu iritabilitate şi irascibilitate), cognitive (incapacitate de concentrare), tulburări de somn, probleme conjugale şi, în ultimă instanţă, de epuizare prin suprasolicitare (sindrom burnout). Detaliind consecinţele enumerate, se trage un semnal de alarmă privitor la faptul că depresia, prin evenimentele stresante ca pierderea slujbei sau a afacerii, a condus în multe cazuri la suicid. Toate aceste efecte comportamentale, psihice şi psihologice ale stresului ocupaţional sunt extrem de grave, având efecte devastatoare asupra organismului”, spune doctorul Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru al Institutului de Psihiatrie Iaşi.

Principalele cauze ale stresului sunt problemele de relaţionare dintre conducători sau colegi, incertitudinea locului de muncă, precum şi grija banilor. Specialiştii au constatat însă că de cele mai multe ori, oamenii exagerează sursa de stres şi ajung să perceapă situaţia ca fiind mai serioasă decât este în realitate.

 „S-a constatat că 40% dintre evenimentele negative pe care le anticipăm şi care ne produc anxietate, de fapt nici măcar nu au loc. 25% din grijile pe care ni le facem pentru anumite evenimente nu pot fi evitate. În schimb, criticile, reproşurile şi răutăţile celor din jur ne creează stres în proporţie de 12%, iar stresul în legătură cu starea de sănătate este într-o proporţie de 15%. Concluzia acestor cuantificări stresante este aceea că doar 8 până la 10% reprezintă de fapt situaţiile limită care ne produc un stres real şi sigur”, susţine medicul Cozmin Mihai.

Aceeaşi analiză arată că profesiile foarte stresante sunt cele de medic, aviator, controlor de trafic aerian, manager, director, profesor, precum şi alte meserii care implică o responsabilitate permanentă.

Pentru a reduce stresul la locul de muncă, medicii recomandă găsirea unui echilibru între viaţa de familie şi cea profesională, crearea unor relaţii bune cu cei din jur, adoptarea unui program echilibrat de somn şi odihnă. Specialiştii spun că cel mai bine ar fi împărţirea celor 24 de ore în opt ore de activitate, opt de odihnă şi opt de somn.

Citiţi şi: 

Sinuciderea unei gravide. Motivele pentru care o adolescentă de 16 ani s-a spânzurat după o discuţie cu mama sa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite