Strania migraţie de la Direcţia Naţională Anticorupţie. Zeci de procurori au părăsit structura de la începutul anului

Strania migraţie de la Direcţia Naţională Anticorupţie. Zeci de procurori au părăsit structura de la începutul anului

Majoritatea procurorilor care au părăsit structura anticorupţie au plecat în urma unor cereri personale. FOTO Adevărul

Aproape 20 de procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au părăsit structura de la începutul acestui an. Surse judiciare afirmă că magistraţii care au plecat ar fi fost apropiaţi ai fostului şef DNA, Daniel Morar, nemaifiind în cele mai bune relaţii cu actuala şefă, Laura Codruţa Kovesi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Printre procurorii care au plecat de la începutul acestui an se numără şi patru şefi ai unor structuri teritoriale din cadrul DNA. Este vorba de foştii şefi din teritoriu din judeţele Bacău, Suceava, Iaşi şi Braşov. 
 
Potrivit unui răspuns remis corespondentului “Adevărul” de către reprezentaţii DNA, majoritatea procurorilor care au părăsit structura anticorupţie au plecat în urma unor cereri personale. În total, se arată în adresa amintită, 17 procurori renunţat la funcţiile din cadrul unităţii revenind la structurile de Parchet de unde fuseseră detaşaţi. 
 
Lista procurorilor care au plecat, conform răspunsului DNA, mai jos: 
 
Începând cu data de 1 ianuarie 2014, şi-au încetat activitatea în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie  următorii procurorii: 
 
1. Moraru Cristina (structura centrală) – la cerere
2. Nica George  (structura centrală) – la cerere
3. Stănilă Cornel Ioan ST Alba Iulia – a încetat delegarea în funcţie, de drept
4. Humulescu Gheorghe Manuel ST Bacău – la cerere
5. Popescu Mihaela Alina ST Braşov - a încetat delegarea în funcţie, la cerere
6. Bocşan Dumitru  ST Craiova / Biroul Teritorial Târgu Jiu - a încetat delegarea în funcţie, de drept
7. Merişescu Luminiţa  ST Iaşi – la cerere
8. Marin Constantin ST Suceava  - la cerere
9. Ardelean Aurelian Ioan  ST Tg Mureş - a încetat delegarea în funcţie, la cerere
10. Sorin Mihail Călin  ST Iaşi – la cerere
11. Păduraru Cameluş (structura centrală) – la cerere
12. Surdu Adrian Marius – ST Suceava – la cerere
13. Cojocariu Dragoş Cornel  (structura centrală) – la cerere
14. Pîrcălăbescu Nicolae – ST Galaţi - a încetat delegarea în funcţie, de drept
15. Eva Emilian – ST Iaşi – la cerere
 
 
"Precizăm că procurorii cărora le-a încetat delegarea, la cerere sau de drept, nu erau angajaţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ci îşi desfăşurau doar temporar activitatea în cadrul instituţiei. Începând cu 14 aprilie 2014, tot la cerere, şi procurorii Bălăşoiu Carmen Doiniţa, structura centrală şi Sulu Marius de la ST Braşov”, precizează DNA. 
 
Dintre procurorii care şi-au încetat /îşi încetează activitatea în cadrul DNA, urMătorii aveau funcţie de procuror şef serviciu: 
 
Humulescu George Manuel ST Bacău – la cerere
Marin Constantin ST Suceava  - la cerere
Sorin Mihail Călin  ST Iaşi – la cerere
Sulu Marius de la ST Braşov. 
 
De asemenea, la finele lunii ianuarie, procurorul Dumitru Cristudor, fost şef al Biroului Teritorial Slobozia şi-a dat demisia din funcţie urmare a suspendării sale (Cristudor este cercetat într-un dosar de corupţie). 
 
Contextul 
 
Marea migraţie din cadrul DNA, aparent paradoxală raportat la realizările acestei unităţi din ultima perioadă, pare a avea în spate conflictele pe care mulţi dintre cei care au plecat le-ar fi avut cu procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi. 
 
Surse judiciare din cadrul DNA susţin că, la începutul acestui an, mai mulţi dintre magistraţii care au plecat ar fi avut o discuţie în contradictoriu cu Kovesi, nemulţumiţi de sistemul managerial al acesteia. Aceleaşi surse au mai precizat că procurorii care au ales să părăsească DNA ar fi fost apropiaţi ai fostului şef, Daniel Morar, actual judecător constituţional. 
 
Citeşte şi: 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: