Statistica dură a exodului creierelor din Iaşi către universităţi din Vest: "90% nu se mai întorc după terminarea studiilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tripleta-minune de la Colegiul "Emil Racoviţă" din Iaşi: Ruxandra Tesloianu, Camelia Diaconu şi Diana Ioana Constantin (de la stânga la dreapta) a reuşit performanţe remarcabile la olimpiadele internaţionale
Tripleta-minune de la Colegiul "Emil Racoviţă" din Iaşi: Ruxandra Tesloianu, Camelia Diaconu şi Diana Ioana Constantin (de la stânga la dreapta) a reuşit performanţe remarcabile la olimpiadele internaţionale

Majoritatea covârşitoare a tinerilor cu performanţe şcolare remarcabile în timpul liceului aleg să urmeze universităţi de top "din afară" şi nu-şi fac planuri să se reîntoarcă în ţară la terminarea studiilor.

"Trendul" plecării la studii la universităţile din Vest a început la Iaşi în anii 2005-2006. Dacă, iniţial, era o ştire faptul că un olimpic ieşean era admis la o universitate de top din afară, acum se prezintă deja ca un fapt banal.

Potrivit estimării oficialilor învăţământului ieşean, 20% dintre absolvenţii celor trei licee de top din Iaşi, Colegiul Naţional, Colegil "Emil Racoviţă" şi Colegiul "Costache Negruzzi", aleg să continue studiile peste hotare. Acestora li se adaugă şi elevi cu performanţe remarcabile de la celelalte licee din Iaşi. Practic, anual, pleacă peste hotare la studii peste 150 de absolvenţi de liceu din Iaşi.

"Este un sentiment la extreme. Pe de o parte, valoarea învăţământului ieşean este recunoscută la universităţi de prestigiu de peste hotare. Se ajunge chiar ca elevi ieşeni să fie «vânaţi» în timpul liceului, fapt pentru care nu putem să fim decât mândri. Pe de altă parte, este regretul că universităţile din România nu le mai oferă copiilor condiţiile pe care şi le doresc pentru a continua aici studiile. Cei care termină studiile peste hotare aleg fie să înceapă o carieră în cercetare, fie să lucreze la multinaţionale de top. Oricum, 90% nu se mai întorc sau nu-şi mai fac planuri în sensul acesta", a explicat Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Dorul de casă este marele minus pe care copiii plecaţi peste hotare îl scot în evidenţă. În rest, potrivit Cameliei Gavrilă, sunt adaptabili, se pliază sistemului de învăţământ din Vest şi obţin rezultate de top.

Camelia Diaconu (17 ani) este componentă a "tripletei-minune" de la Colegiul "Emil Racoviţă". Adolescenta a obţinut anul acesta, alături de colegele ei, Ruxandra Tesloianu şi Diana Ioana Constantin, o performanţă în premieră în învăţământul românesc.

Toate trei au reuşit să se califice la cea de-a XI-a ediţie a Olimpiadei de Ştiinţe a Uniunii Europene, desfăşurată în perioada 17-24 martie 2013 la Luxemburg. Performanţa lor îşi găseşte greu precedent în învăţământul românesc prin faptul că erau toate colege în aceeaşi clasă, a X-a, că sunt specialiste în discipline diferite – Chimie, Biologie şi Fizică, şi că au făcut parte din aceeaşi echipă, de trei componente.

Cele trei zâne de la „Racoviţă“, cum le place profesorilor să vorbească despre ele, s-au întors acasă cu medalia de argint şi le este prevăzut un viitor mare. "Cu siguranţă voi pleca să studiez în afară. Nu ştiu deocamdată unde. S-ar putea să mă întorc în România la final. Depinde foarte mult cum o să mă simt acolo. S-ar putea să mă simt foarte singură. Ar fi un singur lucru care m-ar tenta să revin: un loc de muncă în care să-mi placă foarte mult ceea ce fac", spune Camelia Diaconu, acum elevă în clasa a XI-a, specialista în Fizică din "tripleta-minune". Colegele ei pe de altă parte, ar vrea să urmeze Medicina în România şi chiar să continue cariera în ţară la finalul studiilor.

Andrei Ungureanu (foto jos) este un alt creier al Iaşiului plecat la studii în afară. Dublu medialiat cu bronz la olimpiadele internaţionale de Chimie, a reuşit performanţa de a fi primul elev din Iaşi admis la celebra Universitate Oxford. Tânărul face sacrificii mari să continue studiile peste hotare şi sunt şanse mici să se întoarcă în România.

Andrei Ungureanu

A terminat recent studiile de licenţă şi a ales să facă doctoratul tocmai în Australia. "Am discutat recent cu el şi mi-a spus că a plecat în Australia pentru că acolo a găsit singurul doctorat pe Chimie Organică care să se plieze exact pe ce-a vrut. Nu se pune problema să se întoarcă acum în ţară. Ar fi încântat să revină în România când termină studiile, dar ar trebui ca aici să găsească o slujbă, un domeniu de activitate, care să-i ofere condiţii şi o remuneraţie pe măsura pregătirii lui", ne-a declarat Paula Gavrilescu, director al Colegiului „Emil Racoviţă” Iaşi.

Pe aceeaşi temă:

Elevii ieşeni au făcut performanţă la olimpiadele naţionale de fizică şi limbi străine

Elevii de la Colegiul „Emil Racoviţă“ din Iaşi, pe locul I la dezbateri

Performanţă la Concursul internaţional de matematică

Elevă din Iaşi, medaliată cu bronz la o Olimpiadă Internaţională de Ştiinţe

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite