Starea ieşeanului diagnosticat cu o formă gravă de malarie. Cum poate fi evitată boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul diagnosticat, în urmă cu o săptămână, cu cea mai gravă formă de malarie este încă internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. Acesta este primul caz înregistrat la Iaşi în ultimii doi ani, iar medicii spun că, deşi îmbolnăvirile nu sunt frecvente, ar putea fi totuşi evitate.

Bărbatul confirmat cu malarie în urmă cu câteva zile tocmai s-a întors de la muncă din Africa. Din spusele medicilor, aceasta a fost cel mai probabil pişcat de un ţânţar şi infectat cu virusul care provoacă afecţiunea. 

Când starea sa a început să se înrăutăţească, bărbatul a ajuns la spital, iar medicii au decis internarea şi începerea imediată a tratamentului. Deşi după o săptămână de îngrijire starea sa este bună, doctorii îl vor mai ţine o perioadă sub supraveghere, deoarece boala i-a afectat ficatul.

Afecţiunea se transmite la om prin înţepătura femelei ţânţarului anofel, care eliberează în corpul persoanei un parazit numite plasmodium. Parazitul ajunge întâi în sânge, iar mai apoi se opreşte în ficat, unde se reproduce. 

Ţânţarul este întâlnit în zonele tropicale şi subtropicale, iar parazitul pe care îl transmite poate produce patru forme de malarie a căror gravitate diferă. Acestea sunt, de regulă, recunoscute de specialişti după timpul de apariţie al simptomelor, care îşi fac simţită prezenţa după 24, 42 sau 72 de ore de la infectare.

„Boala se manifestă prin febră înaltă, 39-40 de grade, care urmează unui frison. De asemenea, mai apar anemia, afectarea hepatică şi, câteodată, şi afectarea renală. Cu cât punem mai repede diagnosticul, existând o metodologie specifică de punere în evidenţă a modificărilor la nivelul sângelui periferic, cu atât prognosticul pacientului este mai bun”, a precizat dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Medicii avertizează că boala ar putea fi evitată dacă persoanele care vor să călătorească în zonele tropicale şi subtropicale urmează un tratament specific timp de două săptămâni înainte de plecare şi patru după întoarcere. Medicaţia este prescrisă de medicii infecţionişti. 

Cea mai gravă formă de malarie poate produce daune permanente sau de lungă durată ficatului şi rinichilor, însă doctorii susţin că în cele mai multe dintre cazuri bolnavii se recuperează în totalitate.

Ultimele două cazuri de malarie au fost confirmate la Iaşi în 2017.

Citiţi şi:

Un bolnav acuză c-a fost muşcat de un şobolan în curtea Institutului de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi. Cum se apără reprezentanţii spitalului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite