Spitalul care moare cu zile. Doctorii fug de el, saloanele se închid, bolnavii abia îi mai trec pragul. Medic: „Managerul m-a alungat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul CF din Paşcani riscă să se închidă din lipsă de medici FOTO Iulia Ciuhu
Spitalul CF din Paşcani riscă să se închidă din lipsă de medici FOTO Iulia Ciuhu

Primul spital din reţeaua Ministerului Transporturilor, Spitalul CF Paşcani din judeţul Iaşi, supravieţuieşte de pe o zi pe alta. În unitatea medicală îşi desfăşoară activitatea numai patru medici încadraţi cu normă întreagă. Alţi doi specialişti au încheiate contracte de colaborare pentru patru ore. În aceste condiţii, saloane întregi în care altădată erau internaţi bolnavi acum stau nefolosite, încuiate cu cheia.

Spitalul CF din Paşcani împlineşte la anul 90 de ani de la înfiinţare. Momentul aniversar găseşte unitatea medicală într-o situaţie limită, determinată de lipsa de personal. 

Pe fondul unui „management defectuos”, după cum se arată într-un raport al corpului de control al Ministerului Transporturilor, Spitalul CF din Paşcani riscă să fie închis pentru că nu mai are medici şi astfel nu poate să îngrijească şi să trataze bolnavii din împrejurimi. 

Imaginea dezolantă a Spitalului CF din Paşcani este compusă din holuri lungi, pe care nu se întâlneşte niciun pacient, saloane întregi fără niciun pat ocupat şi rezerve închise cu cheia. 

Un etaj întreg, care până în august deservea chirurgia generală, este nefolosit. Cele patru saloane şi cinci rezerve în care erau internaţi bolnavi operaţi nu mai pot fi utilizate din lipsă de personal. 

Din octombrie rămân trei medici

În Spitalul CF din Paşcani sunt integraţi, în prezent, patru medici cu normă întreagă - chirurgul Abdalla Bashir, soţia sa Doina Bashir, medic de medicină internă, Mihaela Pal, specialist pentru balneo-fiziokinetoterapie, şi Cătălina Roşca, medic de laborator. Încă doi medici de medicină internă, Iuliana Răţoi şi Dan Savin, au încheiate cu spitalul contracte de colaborare pentru patru ore. Din luna octombrie, în spital nu vor mai putea fi operaţi pacienţi pentru că singurul chirurg pleacă pentru o perioadă de şase luni în străinătate. 

spitalul cf pascani foto iulia ciuhu

Liderul de sindicat din spital, Doina Cucoş, (foto sus) a explicat că impasul în care află unitatea medicală este rezultatul managementului din ultimii ani. „Dacă Fenechiu nu a reuşit falimentarea spitalelor CF prin trecerea de la un minister la altul, acum cred că nu mai scăpăm de faliment din cauza unor afaceri obscure care se petrec în acest spital şi din cauza unei atitudini nepotrivite a managerului, care nu ştie să atragă medicii la Paşcani“, a precizat Doina Cucoş, liderul sindicatului Sanitas în spital. Potrivit asistentei medicale, unii medici care au lucrat mai mulţi ani la Paşcani au plecat din unitate pe fondul neînţelegerilor cu managerul.

Chirurgul Constantin Melinte, de exemplu, a fost „alungat” din spital la începutul lunii august, după 16 ani de activitate, sub pretextul că odată cu împlinirea vârstei de 65 de ani nu mai poate profesa. „Nu m-a dat afară, m-a alungat pur şi simplu. Acum etajul în care lucram, saloanele şi rezervele în care internam bolnavii operaţi de mine stau închise, nefolosite. Eu am titlul de doctor şi conform legislaţiei din România am voie să profesez până la 70 de ani. Managerul Amariei a considerat totuşi că nu mai pot opera, cu toate că spitalul se confruntă cu o criză mare de medici, şi m-a alungat. Acum lucrez şi operez la Spitalul din Bicaz, pentru că acolo s-a înţeles că pot profesa“, a spus dr. Constantin Melinte.

„Toţi medicii au plecat când au văzut ce management aveam”

Specialistul a asigurat în ultimii trei ani funcţia de director medical al spitalului, perioadă în care a reuşit să aducă în spital opt medici pe diferite specialităţi. Toţi au plecat în cele din urmă din cauza neînţelegerilor cu managerul actual. „Am încercat să menţin activitatea spitalului vie, să avem foi pe diferite specialităţi, ca să atragem bani de la CJAS. Am adus medici pe ATI, cardiologie, medicină internă. Toţi au plecat când au văzut ce management aveam. Acum, pentru că nu mai sunt medici, spitalul nu o să mai aibă ce să deconteze şi sigur că o să piardă contractul cu CJAS, şi în cele din urmă o să fie închis. Asta este de fapt dorinţa conducerii: să fie distrus şi să nu mai poată fi tratat niciun bolnav acolo“, a mai arătat chirurgul Melinte.

spitalul cf pascani foto iulia ciuhu

Criza din spitalul păşcănean s-a declanşat în ianuarie, atunci când singurul medic anestezist şi-a dat demisia după ce conducerea nu a acceptat să-i deconteze transportul de la Iaşi la Paşcani. În cele din urmă, medicul a plecat în străinătate, iar chirurgii care au rămas la Spitalul CF din Paşcani au efectuat doar intervenţii de amploare redusă, care nu necesită manevre specifice terapiei intensive.

Situaţie unică în Moldova 

Potrivit liderului judeţean al Sanitas, Iulian Cozianu, situaţia prin care trece Spitalul CF din Paşcani este unică la nivelul judeţului Iaşi. „Spitalul CF din Paşcani a început să aibă probleme mari odată cu plecarea anestezistului. Am găsit nişte medici specialişti care păreau interesaţi să colaboreze cu unitatea medicală sub supravegherea unui medic primar. Am transmis contactele lor, dar de aici nu ştiu ce s-a mai întâmplat. În judeţ şi în regiunea Moldovei eu nu am mai auzit o astfel de situaţie dificilă precum cea de la Spitalul CF din Paşcani. A fost o problemă la Hârlău, tot cu medicul anestezist, dar s-a găsit un colaborator căruia spiatlul îi plăteşte naveta de la Iaşi şi astfel s-a rezolvat problema“, a arătat Iulian Cozianu.

spitalul cf pascani foto iulia ciuhu

În ciuda crizei prin care trece Spitalul CF din Paşcani, contactat telefonic, managerul Mihaela Amariei a refuzat să ofere un punct de vedere. Jurista Mihaela Amariei a fost numită pe 16 ianuarie 2013 managerul Spitalului CF din Paşcani prin ordin de ministru. Când Mihaela Amariei a preluat conducerea spitalului, unitatea medicală avea 155 de paturi şi 2 linii de gardă, pe chirurgie generală şi pe medicină internă. În iulie 2016, spitalul a intrat în contract cu CJAS pe 124 de paturi, pe o singură linie de gardă.

Potrivit concluziilor din 2014 emise de corpul de control al Ministerului Transporturilor, Mihaela Amariei a obţinut postul de conducere fără să depună la dosarul de concurs documente care să ateste pregătirea sa în managementul sanitar. În plus, consilierul juridic, fost secretar al Consiliului de Administraţie al spitalului şi participant la concursul pentru ocuparea funcţiei de conducere, s-a ocupat personal de organizarea acestuia. Cu toate că MT a sesizat nereguli grave la Spitalul CF din Paşcani, în august 2017 acelaşi minister i-a prelungit directorului Amariei, pentru a doua oară, contractul de manager interimar. 

Citeşte şi:

„Efectul Fenechiu“ peste ani. Juristă „cocoţată“ de baronul liberal la şefia unui spital de stat, imposibil de demis

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite