Spitale aproape de colaps din cauza pandemiei de COVID-19: „Vor muri oameni în drum”

Spitale aproape de colaps din cauza pandemiei de COVID-19: „Vor muri oameni în drum”

UPU Iaşi  FOTO Andrei Luca

Iaşul rămâne în top 5 al judeţelor privind creşterea zilnică a numărului de infectări. În pofida, cifrelor raportate, medicii consideră că realitatea este cu totul alta, şi va exploda în curând.

Majoritatea spitalelor din ţară sunt aproape de colaps din cauza pandemiei. În unităţile medicale care tratează pacienţi bolnavi de COVID nu mai sunt locuri la terapie intensivă şi nu este oxigen suficient pentru pacienţii care nu pot respira fără aparate, iar instalaţiile sunt suprasolicitate, astfel că nu pot fi suplimentate paturile. 
 
La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, de exemplu, situaţia este dramatică. Sunt prea puţine ventilatoare pentru pacienţii COVID care au nevoie de ajutor ca să poată respira. Cadrele medicale fac ventilaţie manuală astfel încât să dea o şansă acestor oameni să trăiască.
 
„Pentru că nu mai avem niciun ventilator disponibil colegii noştri dau la balon până când va deveni un ventilator disponibil”, spune Mihaela Maxim, asistent şef UPU-SMURD Iaşi. 
 
Exemplul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi nu este singular, avertizează medicii.
 
„Spitalele din Iaşi deja sunt suprasolicitate, nu mai rezistă. Nu mai rezistă nici reţelele de instalaţie electrică, nici reţelele de gaze medicale, toate sunt suprasolicitate. Firmele furnizoare de oxigen nu mai au posibilitatea să asigure continuitatea furnizării de oxigen. Toate prognozele arată că vârful nu l-am atins încă, dacă mergem în continuare aşa indiferent de ce eforturi se vor face vor muri oamenii în drum", a declarat Vasile Cepoi, director DSP Iaşi. 
 

„Pacienţii evită să spună cu cine au mai intrat în contact”

 
Medicul ieşean Vasile Cepoi a atras atenţia asupra unei alte probleme cu care se confruntă cei 35 de oameni desemnaţi să facă anchete epidemiologice la Iaşi - pacienţii infectaţi refuză în multe cazuri să dea numele persoanelor cu care au interacţionat.
 
„În aceste condiţii, eforturile celor 35 de oameni care lucrează la anchetele epidemiologice sunt ineficiente. Este greu de crezut că peste 4.600 de persoane persoane aflate în izolare au avut contact cu mai puţin de 2.100 de persoane”, a declarat dr. Vasile Cepoi. 
 
Specialistul a avertizat că va apela la organele de forţă pentru soluţionarea cazurilor suspecte.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările