Spital ieşean la un pas de închidere din cauza unei datorii de 2 milioane de lei la furnizori. „Nu mai pot fi acoperite nici cheltuielile de funcţionare“

Spital ieşean la un pas de închidere din cauza unei datorii de 2 milioane de lei la furnizori. „Nu mai pot fi acoperite nici cheltuielile de funcţionare“

FOTO Ziarul de Iaşi

Spitalul Municipal din Paşcani, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din judeţ, este la un pas de închidere din cauza datoriilor. Un scandal a izbucnit în ultimele zile între angajaţi şi manager, după ce mai multe decizii ale şefului ar fi dus la îndatorarea spitalului cu aproximativ 2 milioane de lei la furnizori.

Ştiri pe aceeaşi temă

În prezent, conducerea unităţii medicale nu îşi mai permite nici să susţină cheltuielile de bază şi cu atât mai puţin salariile personalului, care ameninţă cu grevă.

Exasperaţi de atitudinea managerului, dr. Costică Pânzaru, care pretinde că situaţia este sub control, dar şi de teama că spitalul se va închide curând, membrii Consiliului de Administraţie s-au întrunit de două ori în decursul a câtorva zile. La ultima întrevedere, aceştia au decis să-i solicite primarului Dumitru Pantazi demisia managerului.

„Situaţia este destul de neagră, doar managerul nu o vede aşa cum este. La ultimul consiliu de administraţie s-a hotărât solicitarea încetării mandatului managerului, pentru neîndeplinirea indicatorilor din contractul de management. Indicatorii spun să nu ai datorii, să nu duci unitatea în deficit financiar, lucru care, din păcate, în cazul Spitalului Paşcani nu s-a întâmplat. Managerul are o cu totul altă viziune decât cei care se uită pe cifre şi văd datorii. I s-a cerut un plan de redresare, pe care să-l prezinte marţi membrilor Consiliului, înţeleg că a fost solicitat şi la o întrevedere cu primarul şi nu s-a dus. E o situaţie complicată şi neplăcută“, a precizat Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi.

Conducerea ia în calcul, pentru a evita închiderea porţilor unităţii medicale, o serie de decizii aspre: tăierea salariilor, gărzilor, orelor de weekend, dar şi diminuarea sporurilor sub nivelul nimim prevăzut de lege. Angajaţii s-au revoltat doar la auzul acestor zvonuri, ameninţând cu grevă generală. Pentru prima dată, conform reprezentanţilor Sanitas Iaşi, printre cei care s-au plâns de actuala conducere se află şi medicii, care sunt dispuşi să-şi sisteze activitatea împreună cu ceilalţi angajaţi. Asistenţii şi infirmierii din spital şi-au mai întrerupt deva munca pentru câteva zile, la începutul acestui an, după ce managerul le-a înjumătăţit lefurile.

„Nemulţumirea apare din partea tuturor angajaţilor, pentru că au fost făcute nişte mişcări manageriale greşite care au dus spitalul în situaţia în care să nu pot fi acoperite nici cheltuielile de funcţionare. Au fost luni când nu-şi realizau indicatorii contractaţi cu Casa de Asigurări şi nu aveau nici bani de salarii. Nici luna trecută nu le-au dat la timp. Lucrurile s-au stricat complet în ultimul an, după ce au fost angajaţi 15 medici pentru care nu exista finanţare. Doctorii nu au nicio vină şi nimeni nu contestă necesitatea acestor angajări, dar s-a ajuns ca toţi banii pentru restul cheltuielilor să se ducă în salarii şi să nu mai fie bani de nimic altceva“, explică preşedintele Sanitas Iaşi.

Managerul nu este însă de părere că alte angajări vor înrăutăţi şi mai mult situaţia, astfel că la începutul lunii iulie alte patru posturi de asistent medical şef au fost scoase la concurs în spital. Angajaţii îl acuză pe managerul Pantazi şi de faptul că nu a făcut la timp demersurile pentru a creşte gradul spitalului, lucru care i-ar fi adus mai mulţi bani de la Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru a înţelege cum s-a ajuns la un asemenea dezechilibru financiar, membrii Consiliului de Administraţie şi cei ai Sanitas Iaşi i-au cerut managerului un raport al activităţii financiare.

„S-a cerut un audit pentru a se vedea exact financiar de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns. Oamenii au spus că dacă lucrurile s-au întâmplat astfel fără voia managerului, adică au crescut preţurile, nu au avut bani şi s-a creat situaţia asta, să i se spele obrazul, dacă nu să spună tuturor angajaţilor din spital şi păşcănenilor că a făcut nişte paşi greşiţi în actul managerial. Vom vedea ce hotărâre va lua şi primatul când se va întoarce din concediu. E de neînţeles cum de la un milion de euro bani în cont la finalul anului 2017 să ai datorii neplătite de 2 milioane de lei“, a adăugat Iulian Cozianu.

Chiar dacă la conducere va fi adusă o altă persoană, deciziile actualului manager vor fi resimţite de buzunarele angajaţilor o perioadă îndelungată, până când toate datoriile vor fi achitate. Dacă Spitalul Municipal de Urgenţă din Paşcani s-ar închide, câteva mii de pacienţi ar avea suferit. Anul trecut, doar în ambulatoriu au fost trataţi 70.844 de bolnavi, în timp ce în urgenţă au ajuns şi au fost îngrijiţi 26.304. Contactat pentru a oferi un punct de vedere, managerul Costică Pânzaru s-a scuzat, spunând că are zi liberă.

Citiţi şi:

Angajaţii unui spital ieşean protestează faţă de presupusele abuzuri ale managerului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: