Spital din Iaşi, partener oficial al celui mai mare studiu privind efectele pandemiei de Covid-19

Spital din Iaşi, partener oficial al celui mai mare studiu privind efectele pandemiei de Covid-19

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi   Foto Facebook

Un spital din municipiul Iaşi este partener oficial al celui mai mare studiu privid efectele pandemiei de coronavirus. Anunţul a fost făcut de conducerea unităţii medicale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii Institutului de Psihiatrie „Socola" Iaşi au anunţat miercuri, 20 mai, că sunt parteneri în cadrul unui amplu studiu mondial privind efectele pandemiei de COVID-19.

Realizat la iniţiativa a doi medici celebri, prof. Cristoph U. Correll de la Universitate de Medicină Charité, din Berlin, şi prof. Marco Solmi de la Universitatea de Padova, studiul include 200 de investigatori din peste 35 ţări şi este susţinut şi sprijinit de numeroase organizaţii naţionale şi internaţionale.
 
COH-FIT este un studiu internaţional adresat populaţiei din ţările afectate de pandemia COVID-19. Acesta vizează colectarea de informaţii de la peste 100.000 participanţi, din peste 30 ţări, 6 continente şi în 25 limbi.
 
Instititul de Psihiatrie „Socola” Iaşi este partener oficial al acestui studiu, iar coordonarea acestuia va fi realizată de către Dr. Ovidiu Alexinschi, directorul medical al Institutului, şi conf. univ.dr. Şerban Turliuc, şef Secţie 2 Acuţi în cadrul Institutului.
 
„Faptul că Instititul de Psihiatrie Socola Iaşi este partener în cadrul acestui studiu demonstrează, dacă mai era nevoie, că suntem parte integrantă a comunităţii ştiinţifice internaţionale. Este o recunoaştere a valorii specialiştilor de la noi şi o încununare a activităţi depuse de aceştia”, a declarat Bogdan Şaramet, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
 
Studiul COH-FIT va fi distribuit în trei etape. „Studiul COH-FIT va fi distribuit în trei etape: prima etapă se desfăşoară pe perioada pandemiei, a doua etapă va fi la distanţă de 6 luni, iar cea de-a treia etapă la distanţă de 12 luni de la încheierea perioadei de pandemie. Vor fi adresate o serie de întrebări prin intermediul cărora vor fi cerute informaţii cu caracter anonim de la adulţii cu vârsta peste 18 ani care şi-au dat consimţământul pentru participarea la studiu. Vor fi cerute informaţii de ordin demografic, profesional, informaţii despre starea sănătăţii fizice şi mentale, comportamente, precum şi despre factori de mediu, toate aceste informaţii fiind raportate la perioada anterioară apariţiei pandemiei COVID-19, dar şi la perioada pandemiei", a declarat dr. Ovidiu Alexinschi.
 

Scopul studiului

 
Proiectul COH-FIT are drept scop identificarea persoanelor care sunt la risc crescut/scăzut de a suferi de o afecţiune somatică sau mentală pe perioada pandemiei, dar şi pentru identificarea riscului şi factorilor de protecţie care vor veni în ajutor cu informaţii preţioase programelor de prevenţie şi intervenţie în contextul pandemiei COVID-19, precum şi pe termen lung, în situaţia apariţiei unei noi pandemii. 
 
„Chestionarul care trebuie completat nu este unul psihiatric şi nici nu presupune o diagnosticare a vreunei afecţiuni de natură psihiatrică. De asemenea, important este faptul că studiul este anonim şi nu se adresează pacienţilor, ci populaţiei generale”, a mai spus dr. Ovidiu Alexinschi.
 
Cei care doresc să participe la acest studiu o pot face accesând site-ul coh-fit.com, selectând limba română şi completând formularul de participare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: