Spital-fantomă în oraşul care a dat prima femeie chirurg din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de Boli Cronice „Sf. Ioan” din Târgu Frumos   Foto viata-medicala.ro
Spitalul de Boli Cronice „Sf. Ioan” din Târgu Frumos   Foto viata-medicala.ro

La Târgu Frumos se înregistrează o gravă criză de personal medical şi, momentan, din totalul de 12 cabinete aprobate, ambulatoriul integrat al spitalului funcţionează cu doar două cabinete, de Psihiatrie şi Pediatrie.

O echipă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a efectuat, ca urmare a interpelării adresate de Dan Lungu, senator USR de Iaşi, ministrului Sănătăţii, un control la Spitalul de Boli Cronice „Sf. Ioan” din Târgu Frumos. În urma acestuia, s-a constatat că unitatea medicală se confruntă cu câteva probleme grave. 

Aşadar, încă din anul 2014 la Târgu Frumos se înregistrează o gravă criză de personal medical şi, momentan, din totalul de 12 cabinete aprobate, ambulatoriul integrat al spitalului funcţionează cu doar două cabinete de Psihiatrie şi Pediatrie.

De asemenea, potrivit procesului verbal al DSP Iaşi, din totalul de 17 posturi normate pentru medici sunt ocupate 9, la personal sanitar mediu din 38 de posturi normate sunt angajate 6 asistente, iar la personalul auxiliar sunt ocupate 6 din totalul de 33 posturi normate.

„Este o situaţie extrem de ciudată la Târgu Frumos, unde pacienţii, din câte înţeleg, sunt efectiv mai curând transferaţi la spitalele ieşene, decât trataţi în spitalul de acolo. 

Mă bucur că ministerul a încurajat DSP Iaşi să realizeze acest control, pentru că era cu siguranţă nevoie de el, însă mi se pare că problemele sunt mult mai numeroase decât cele constatate. Deşi lipsa de personal medical este într-adevăr cea mai gravă dintre ele, nu este singura care trebuie menţionată. 

Spitalul de Boli Cronice, în loc să se fi transformat într-un spital modern, pare a fi unul care funcţionează numai datorită unor cârpeli financiare care provin din fondurile administraţiei publice locale – un spital-fantomă, abandonat de Ministerul Sănătăţii. În aceste vremuri de criză, în care trebuie să folosim resursele la capacitate maximă, spitalele din oraşele mici nu mai pot fi ignorate; ele trebuie să fie pregătite şi să joace un rol important în tratarea cetăţenilor din zona lor”, a menţionat Dan Lungu, senator USR de Iaşi.

Spitalul de Boli Cronice „Sf. Ioan” din Târgu-Frumos s-a redeschis în anul 2014 după ce, în anul 2011, conducerea acestuia a fost anunţată că unitatea medicală se închide, iar locul va fi transformat într-un azil pentru vârstnici. Lucru care nu s-a întâmplat. Spitalul a fost redeschis trei ani mai târziu, cu o capacitate de 65 de paturi, pentru funcţionarea lui fiind investite fonduri în valoare de 600 mii de lei, bani proveniţi doar din bugetul local şi din sponsorizări.

„Spitalul nou ar fi trebuit să fie unul modern, unitar – nu format din clădiri separate situate în locuri diferite, cum este în prezent. Numărul de secţii e limpede unul insuficient, la fel şi numărul de paturi şi de cadre sanitare. Târgu Frumos este un oraş cu aproape 15.000 de oameni, iar spitalul trebuie să ofere servicii şi cetăţenilor din comunele alăturate – Ion Neculce, Strunga, Costeşti, Balş, Bălţaţi sau Cotnari. 

Ar trebui să transformăm acest spital într-o unitate medicală bine pregătită, cu care să ne mândrim, cu atât mai mult cu cât prima femeie chirurg din România s-a născut la Târgu Frumos - Marta Trancu-Rainder, la 25 septembrie 1875”, a precizat Dan Loghin, vicepreşedinte al filialei USR Târgu Frumos.

Vă mai recomandăm şi:

 Afacerea „Buletinul“. Într-un apartament din judeţul Iaşi locuiesc 3.000 de inşi

Care sunt zonele roşii cu COVID-19 ce riscă intrarea în carantină

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite